A balassagyarmati Madách Imre Kollégium Alapítványa a mögöttünk hagyott tanév során a Menő Menza pályázat keretében számos programot valósított meg.
Ennek egyik jelentős eseménye a hagyományőrző palóc ételek készítése és bemutatása volt, amit a napokban Szügyben, a falumúzeumban rendeztek meg.
– Fontos volt, hogy a gyerekek mindezt egy autentikus környezetben tehessék meg, mivel a falumúzeum miliője az 1930-as évek korát idézi mind a berendezési, mind a használati tárgyak, valamint a ruházat vonatkozásában is – mondta Hegedűsné Barna Rita, projektmenedzser.
Hozzátette: az udvaron már befűtött kemencével várták a csoportot a község hagyományőrzői. A szakácsok és a segítőik pedig szakavatottan vezették végig a tanulókat az ételek elkészítésének folyamatán.
A diákokat egyébként két csoportra osztották, az egyik a buktasütés fortélyait ismerhette meg, a másik sztrapacskát készített. Mint kiderült, a diákok többsége még soha nem kóstolt sztrapacskát, de elnyerte a tetszésüket ez a finom falusi étel.
A program közben pedig egy dietetikus látta el az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, a mindennapokban is jól hasznosítható tanácsokkal az érdeklődőket.

Forrás: nool.hu https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/kostolo-a-tajegyseg-kulonleges-eteleibol-2708279/