A kollégium tárgyi feltételrendszere

A Madách Imre Kollégium jelenleg az 1983-ban átadott, 200 főre tervezett épületben működik.

Az épület jellemzői

Ötszintes, lapos tetős épület, melynek minden szintje a tanulók elhelyezésére szolgál, ezeken közös mosdó, zuhanyzó, WC, hűtőszekrényeknek kialakított helyiség található

Harmincfős tanulóhelységek (6 db) egyedi bútorzattal felszereltek, 2008-ban világítás korszerűsítése is megtörtént.

Közel 4000 kötetes könyvtár és olvasóterem.

A könyvtárban található pianínó további lehetőséget nyújt a művelődő fiataljainknak.

37 darab hanghordozó, cd és videokazetta.

Korszerű, 25 és 12 gépes internetes számítástechnikai termek telepített nyelvi programmal (Mentors), a szükséges szakirodalommal

A számítástechnikai termek a diákok érdeklődési területének kielégítésén kívül hatékonyan segítik a nyelvtanulás mellett az ECDL vizsga követelményeinek teljesítését is (szakképzett felügyelet, szükséges irodalom, audiovizuális eszközök, fénymásoló stb.)

60 fő befogadására alkalmas klubhelyiségünkben biztosítottak a feltételek a kulturált szabadidő eltöltéshez (házimozi rendszer, hifi berendezés, projektoros, nagy képernyős televízió).

Az elmúlt években alakítottuk ki a játéktermet is, amelyben próbáltunk alkalmazkodni a diákság igényeihez, kedvelt időtöltéseihez (biliárdasztal, rexasztal, asztali foci, ping-pong asztal).

Sportolási lehetőséget kínál a felújított salakos kézilabda pálya, kettő salakos teniszpálya, egy bitumenes kosárlabda pálya felújított palánkokkal, gyűrűkkel, valamint egy streetball pálya található.

Szépen parkosított, padokkal, asztalokkal felszerelt udvar biztosít pihenésre, kikapcsolódásra kulturált környezetet.

Téli időszakban modern eszközökkel ellátott kondicionáló terem áll a fiúk rendelkezésére. A lányok részére edző szoba került kialakításra (futópad, elliptikus sétálók, evező padok, szoba kerékpárok).

Intézményünk 70 garnitúra komplett sífelszereléssel rendelkezik, amelynek segítségével diákjainknak lehetősége van e nagyszerű sport művelésére.

15 db kerékpárt is vásároltunk az elmúlt évben, a túrázók nagy örömére. További 20 db-ot szeretnék vásárolni, hogy egy teljes csoportnak tudjunk túrát szervezni.

Az épület földszintjén 110 fő egyszeri befogadására berendezett ebédlő működik. Az étkezők nyilvántartása számítógépes program segítségével, plasztik kártya igénybevételével működik.

2007 évben kiépítésre került az épület biztonsági rendszere (személyi kódos).

2011-ben elektromos ki- és beléptető rendszert alakítottunk ki.

Telefonhálózatunk használata is korszerűsítésre került. A hivatalos és magánjellegű beszélgetések számítógépes program alapján egyértelműen szétválaszthatók.

Nevelőtanárainknak laptoppal felszerelt külön szoba áll rendelkezésére, biztosítva a zavartalan munka feltételeit, ezzel is tudtuk a belső kommunikáció hatékonyságát növelni.

Egyéb helyiségek: vendégszobák, irodák, javító műhely, raktárak, stb.

Pet- palack tömörítőket szereltünk fel szintenként a szelektív hulladékgyűjtés elősegítésére.

Az épület adottságait tekintve megfelel a kollégiumi céloknak, hiszen eredetileg is annak tervezték. A nyílászárókat sikerült 2010-ben pályázatból kicserélni. A hőszigetelést teljessé tenné egy külső szigetelés, ami jelentős fűtés-költség megtakarítást jelentene.

A hagyományoknak megfelelően helyt adunk a város és a megye intézményeinek a különböző sportrendezvényeihez, valamint egyéb a helyi közösségi életet is fellendítő-fesztiválok és táborok lebonyolításához.