"Ne tedd -védd magad!" bűnmegelőzési tábor

Arany János Program eseményei

"Ne tedd -védd magad!" bűnmegelőzési tábor

 

Április 15-17-ig a Cserhát völgyében elhelyezkedő Cserhátszentivánba utaztunk az osztállyal, a "Ne tedd, Védd magad" program keretén belül.
A szállásunk egy úgynevezett Angyalkert névre hallgató szimpatikus fiatal házaspár által épített lépcsős felépítésű kert volt, ahol földbe süllyesztett komfortos kis faházakban lettünk elszállásolva. A szállások elfoglalása után megkezdődött az első programunk, ami egy interaktív figyelemfelkeltő, rettentően tanulságos 6 óra volt, közte 3, 15 perces szünettel. Mindenki láthatóan élvezte az előadást, hisz a program után mint a jóbarátok ping-pongoztunk a tanárainkkal, pszichológusainkkal.


A második napon az egész napos előadásokat nem az előző napi előadóink tartották. Meglátogatott minket a balassagyarmati Rendőrkapitányság kapitánya, a bűnügyi osztály vezetője, egy bűnügyi technikus, (akinél ujjlenyomatvételt csinálhattunk) majd a balassagyarmati kórház addiktológusa. Az ő előadásaik valamivel szárazabbak voltak, mint az előző napon, de hihetetlenül szemléletes, példát statuáló, meghökkentő dolgokat tudtunk meg mind a rendőrségről, bűncselekményekről, végkimenetelekről. Szerintem mindannyiunk számára evidens volt ezután a nap után, hogy vigyáznunk kell magunkra, mert a veszély mindenhol ott leselkedik! Az előadások után volt alkalmunk kicsit kimozdulni. Polgárőrök vezetésével kirándultunk a közeli kilátóhoz, ahol játékos feladványokat kellett megoldanunk, ezalatt megismerkedtünk a polgárőrség feladataival. A délután folytatásaként tettünk egy rövid sétát az erdei útvonalakon, majd visszamentünk szállásadóinkhoz, akik már vacsorával vártak. Az este folyamán az általunk gyűjtött fából tábortüzet gyújtottunk. A hétvége nem csak a bűn mentes élethez segített közelebb minket, hanem egymáshoz is. Jóleső érzés volt kimozdulni a kollégium falai közül, és együtt átélni ezeket az élményeket.


A harmadik nap reggelén egy nem mindennapi utazásban volt részünk, rabomobillal jöttünk be Balassagyarmatra. A börtönben néhány rab előadásában egy színdarabot néztünk meg. A drogokkal és a bulizás alatt ránk leselkedő veszélyekkel foglalkozó jelenet után kérdéseket tehettünk fel a fogvatartottaknak, akik pedig informatívan válaszoltak is. Miután a börtön konyháján megebédeltünk, szabadon bocsátási igazolólapot kaptunk, ezzel a hétvége véget ért. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szervezőknek, hogy lehetőséget kaptunk a programon való részvételre! Úgy gondolom, hogy mindannyian sok hasznos tapasztalattal, és rengetek élménnyel jöttünk haza. Köszönjük!

Mizsei Márton és Rusznák Tibor
11.d

Joomla School Templates by Joomlashack