Erdélyben jártunk

Arany János Program eseményei

Erdélyben jártunkHétfő

Eljött a rég várt utazás napja. Reggel 8-kor elindultunk a koli elől és egy hosszú 13 órás utazásban volt részünk. Többször megálltunk, szerencsére így volt alkalmunk kinyújtózkodni. Nagyváradon meglátogattuk a Szent László Székesegyházat, amihez egy óriási, gyönyörű park társult, melyet szinte mindannyian megörökítettünk szelfikkel és fotóinkkal egyaránt. A szálláshelyekre beosztott társaság hosszú idő után fáradtan, de nagy kalandvággyal várta a következő napokat.

Szabó Mercedesz
Kedd

A második napon a finom reggeli után , a két osztály útnak indult , hogy felfedezze Székelyudvarhely gyönyörű részeit. Közben fontos információkat tudtunk meg a székely városról. Szabad program keretében szétnézhettünk jobban. Lehetőségünk volt pénzváltásra is. Majd ezután Segesvár következett. Ahol megtekintettük az UNESCO világörökség részét képező óvárost. Meglátogattuk Petőfi Sándor körtefáját is, ahol egyes feltételezések szerint az utolsó versét írta. Továbbá megszemléltük a bögözi Református Templomot lenyűgöző festményeivel. A templom festményei közül egyedinek számító Kun vitézek lányrabló ábrázolása. –Ugyanis nem egy leányt, hanem kettőt is ábrázolnak. – tudtuk meg az információkat a település lelkipásztorától. A legnagyobb székely, Orbán Balázs emlékhelyét is megtekintettük. Az emlékhelyhez vezető utat a székelykapuk alatt tettük meg. Az időjárásra nem volt panaszunk. Ez a nap is remekül sikerült.

Bóbis Péter GergőSzerda

Reggeli után Erna tanárnő kérésére :) vastagtalpú cipőben indultunk el Farkaslakára, Tamasi Áron, az Ábel-trilogia írójának szülőhelyére, ahol megtekintettük a sírját. Ezután ellátogattunk a parajdi sóbányába, ahol a jó levegő mellett a barlang szépségében gyönyörködhettünk. Délután fél háromkor megérkeztünk a Gyilkos-tóhoz, lehetőségünk nyílt csónakázni, sétálni, nézelődni, ajándékot venni az otthoniaknak.
Kirándulásunk végén ellátogattunk Annamária tanárnő szülőházába, betekintést nyerhettünk a székely önfenntartó életmódba, a munka világába, ahol mindenért meg kell dolgozni. Itthon a finom vacsora után mindenki fáradtan de annál elégedettebben tért vissza szállására.

Bálint BoglárkaCsütörtök

A csütörtöki napunk nagyon jó hangulatban indult. Már a buszozás alatt is mindenki nagyon izgatott volt. Először is Csíkszeredán időztünk el egy városnézés erejéig. Majd folytattuk utunkat Csíksomlyóra ahol megtekinthettük a Kegy templomot és bepillantást nyerhettünk egy remete volt lakóhelyére is. Lehetőségünk adódott egy vasban igen gazdag hideg vízben megmártani a lábainkat. De ezt csak néhány lelkesebb diák és tanár próbálta ki. Majd energiától majd kicsattanva ellátogattunk az ezeréves határhoz , ahol egy vár romjai közül gyönyörű, ámulatra méltó kilátásban lehetett részünk. A finom vacsora után megköszöntük vendéglátóinknak a sok figyelmet és kedvességet. Majd idegenvezetőnknek mondtunk még köszönetet a sok érdekes információért, amit nekünk mesélt. Majd egy kis szabad program után mindenki izgatottan hajtotta álomra a fejét a másnapi haza utazáson merengve.

Rácz Dzsenifer Anna


Péntek

Ez a mai nap nagyon korán kezdődött. Mikor elindultunk, akkor az első megállónk Korondon volt, ahol körülbelül egy órát töltöttünk. Kézműves kis bódék voltak mindenfelé. A következő megállónk Kolozsvár volt. Ott is bő egy órát voltunk, kis városnézés, séta. Utána elindultunk hazafelé. Útközben megálltunk vásárolni. Nagyon hosszú és fáradalmas volt az út, de örömmel mondhatom, szerintem a többiek nevében is, hogy senki nem bánta meg, hogy részt vett a kiránduláson.

Dudás Orsolya

Joomla School Templates by Joomlashack