Novemberi hétvége

Arany János Program eseményei

Novemberi hétvége

Novemberi kollégiumi hétvégénk alkalmával sok programban volt részünk.
Pénteken vacsora után moziba mentünk, ahol megnéztük az „Igazság ligája” című filmet.
Szombaton délelőtt különböző előadások vártak ránk. Mindenkinek kettőn kellett részt vennie.

A következő előadások és foglalkozások voltak megtartva:

Robotika – Logiscool: M-bot
A Vácról érkezett oktatók bemutatták a robotika alapjait.


2017. november 18.-án délelőtt robotikai előadáson vettünk részt. Először a robot fogalmát, felépítését néztük meg egy prezentáción. Ezután csoportokat alkottunk, minden csoport kapott 1-1 M –botot. Első feladatunk a robot szétszedése volt, ha minden alkatrészt eltávolítottunk, akkor a második feladatunk a robot összerakása volt, ez nagyon izgalmas feladatnak bizonyult. Miután beprogramoztuk elsőnek USB-n, majd Wi-fi-n keresztül irányítottuk robotjainkat. Természetesen versenyeztünk velük. Szuper élményekben gazdagodtunk, nagyon izgalmas délelőtt volt

Pauer Edit és Pauer Csilla


Szombaton reggel robotika foglalkozásra mentünk. A nevelőtanárunk még hetekkel ezelőtt kérdezte, hogy van-e kedvünk jelentkezni, és mi igennel válaszoltunk, mert nagyon érdekelt a téma. A kollégium klubjában volt a foglalkozás. Az oktató bemutatta, hogy mi az az m-bot és mikre képes. Négy fős csoportokra lettünk osztva. Minden csoport kapott egy-egy robotot. Megfigyelésem szerint két ember szerelte szét a robotot és a maradék két ember szerelte össze. Összeszerelésnél vigyázni kellett, hogy mit hova teszünk vissza. Ezután megmutatta az oktató, hogy milyen programot fogunk használni a robot irányításához. Majd szabadon programozhattuk a robotunkat, hogy mit tegyen; egy gombnyomásra bármit be lehetett állítani, mint például: a LED színét, milyen hangon szólaljon meg az m-bot, milyen gyorsan menjen, és merre. A foglalkozás végén robot harcot is láthattunk. Nagyon élveztük a foglalkozást, reméljük lesz ilyen legközelebb is.

Bagoly Gábor és Matuch Richárd

 

 

Helytörténeti előadás:

Az előadás révén rengeteg információt megtudtunk környékünkről. Megtudtuk, hogy merre találhatók a szép és híres várromok, amik túlélték az idő múlását. Az előadó változatos nyelvhasználatával gyorsan felhívta a hallgatóság figyelmét. Olyan témákat és történeteket hallottunk, ami érdekes volt a tizenévesek számára is. Örülünk, hogy részt vettünk ezen a színvonalas előadáson. Rengetek dolgot tudtunk meg a palócokról is. Az előadás végére annyira beleéltünk magunkat az elmesélt legendákba és a régi népi hiedelmekbe, hogy vágytam a folytatásra.

 

Önismeret

Az önismereti foglakozáson megismerkedtünk egy pszichológussal, aki az egész közösséget próbálta ösztönözni önmagunk megismerésére. Különböző feladatokban vettünk részt. Közösen megismertük az emberi személyiség 4 „fajtáját”. Játszottunk egy „interjús” játékot,  amivel jobban megismertük egymás tulajdonságait, hobbiját. Hármas csoportokat alkottunk, melyben egy interjú alany, egy riporter, és egy néző volt. Mindenki sikeresen helyt állt, minden szerepben. Ez által jobban megismertük egymást. Nekünk nagyon tetszett ez az előadás mert, sok új információval lettünk gazdagabbak.

Hekli Szintia és Molnár Lőrinc

Egészségünk és környezetünk
 
2017. november 17-19. között bent maradós  hétvége volt a kollégiumban. November 18-án szombaton mindenki részt vehetett különböző előadásokon, amit mindenki maga választhatott ki. Én az egészségünk és környezetünk című előadáson vettem részt. Ezen az előadáson arról volt szó, hogy mindenki figyeljen jobban a környezetére és az egészségére, ne szemeteljünk, táplálkozzunk egészségesen. Arról is szó volt, hogy takarékoskodjunk az ivóvízzel, gyűjtsük szelektíven a szemetet. Az előadást tartó védőnő arról is beszélt, hogy mennyire fontos ellenőrizni a környezetünkben lévő ivóvíz klórtartalmát. Kiemelte, hogy különösen várandós kismamáknál szükséges ezt megtenni, mert veszélybe kerülhet a magzat élete. Elmondta, hogy a dohányzás is árthat a magzatnak. Példákkal szemléltette, hogy manapság mennyire szennyezzük a levegőt, szárazföldet és vizet egyaránt. Az előadás végén elmondta, hogyha mindenki egy kicsit tesz a környezetünk védelme érdekében, akkor megelőzhetjük a betegségek terjedését és bolygónk pusztulását. Szerintem nagyon tanulságos volt ez az előadás.

Metódus egészségfejlesztés

A lelki egészségről beszélgettünk. Megbeszéltük, hogy mi az egészség: „összetett életérzés”. Nem lehet külön választani a testi és a lelki egészséget.
Az egészséges élet jellegzetességéről is szó esett:  „önkontroll”, megfelelő énkép és önbizalom, „tisztelet és elfogadás mások iránt”. Melyek azok a jelek, amelyek betegségre utalnak? És amelyek még életünk része lehet? Arról is beszéltünk, hogy hogyan tudjuk lelki egészségüket megtartani: megfelelő olvasás, táplálkozás, a sport és az öröm források.

Budai Bernadett, Kósa Melissza, Petrovszki Petra

Pályaorientációs foglalkozás:


Az előadás elején nem hittem, hogy ennyire érdekes témát fogunk boncolgatni. Azt gondoltam, hogy mutat pár unalmas módszert a pszichológus, de kellemesen csalódtam, mert olyan tapasztalatokat, történeteket mondott, amivel közelebb kerültem ahhoz, hogy milyen életpályát válasszak magamnak. Mesélt arról is, hogy azok a diákok, akikkel dolgozott milyen nehezen döntötték is el végül, hogy milyen munkát akarnak majd maguknak tanulmányaik elvégzésé után. Elmondta, hogy nem csak a gimnazisták gondolkodhatnak azon, hogy hova menjenek tovább, hanem még a 24 eves fiatalok is töprengenek ilyen dolgokon.
Úgy gondolom, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ilyen sokfelől és ennyi segítséget kapunk életutunk kiválasztásában. Hiszen, még a legtöbben elképzelni sem tudjuk, merrefelé induljunk az érettségi után. Nagyon fontos döntés előtt állunk, amit jól megfontoltan kell kiválasztanunk. A szakember sok területet bemutatott nekünk. Elmondta azt is, hogy vannak olyanok, akik akkor jönnek rá, hogy nem azok szeretnének lenni, aminek tanultak, mikor már évek óta abban dolgoznak. Ilyenkor az a lehetőség áll előttünk, hogy átképezzük magunkat vagy keresünk egy olyan munkát, amibe könnyű beletanulni.  Sok magyarázó diát mutatott és ajánlott weboldalakat is ebben a témában. Köszönjük a sok jó tanácsot!

Szombaton délután színházba mentünk Budapestre az Operettszínházba, ahol megnéztük a Csárdáskirálynő c. operettet.
Vasárnap TÁMOP foglalkozások és tanulási idő várt ránk.

Joomla School Templates by Joomlashack