Demokrácia-játék

Arany János Program eseményei

Demokrácia-játék

2013. december 5-én diákjaink a Parlamentben megrendezett Demokrácia-játékon vettek részt. A felkészítést Nagy Lászlóné végezte. Gratulálunk a helytálláshoz. A játékban résztvevő diákok igazgatói dicséretben részesültek. Diákok véleménye a játékról:

"A Demokráciajáték  egy nagyon szórakoztató és tanulságos esemény. Közelebbről is megismerkedhetünk a politikusok munkájával, érveket sorakoztathatunk fel bizonyos dolgok ellen és mellett. Sokat tanulhatunk másoktól, új világszemléleteket hallgathatunk meg, rengeteg tapasztalatot szerezhetünk. Nekem személy szerint  igazán elnyerte a tetszésemet, a következő években is szívesen részt vennék rajta csoporttársaimmal. :)"

"A napokban a kollégium jóvoltából részt vehettünk az Országházban megrendezett Demokráciajátékon. Ez egy évek óta megrendezésre kerülő játék, amelyben a parlament működését próbálják lemodellezni a szervezők.

2013.12.05-én reggel fél nyolckor indultunk és mivel a kollégium biztosított buszt, nem kellett menetrendhez igazodni és megfelelő időben, kipihenten, felkészülten indulhattunk. Előzetesen egy hónap alatt készültünk fel a törvényjavaslat megvitatására, módosító javaslatokat küldtünk be és a kiosztott szerepeknek megfelelően /frakcióvezető, bizottsági elnök, szóvivő, képviselők/ beszédekkel készültünk, mint az Ősz-Ülők Társasága képviselői.
Mikor odaértünk elfoglaltuk helyünket és végighallgattuk a nyitóbeszédet,és az eligazítást. Majd bizottsági ülésen vettünk részt, ahol eredményesen szerepeltünk. A bizottsági ülést egy frakcióülés követte, amin egyeztettük álláspontunkat a frakciónkkal. Ezt egy finom, hidegtálas ebéd követte. Gondolatainkat, érveinket összeszedve mentünk a plenáris ülésre, ahol általános vitára bocsátottuk a mobiltelefon használatáról szóló törvényjavaslatot. Egy háromnegyed órás vita után megszavazták a törvényjavaslatot. Így már csak az  maradt hátra, hogy a sajtó képviselőit is tájékoztassuk az eredményről, így általános sajtótájékoztatóra mentünk. Itt minden fiktív párt kifejthette véleményét a végeredményről és a beépített újságírók is kérdezhettek.
Én már második alkalommal veszek részt ezen a rendezvényen és nagyon tanulságosnak találom. Szívesen veszek részt rajta, hisz sokat tanulok a békés érvelésről és a meggyőzésről. Remélem a későbbiekben is részt vehetünk egy ilyen tartalmas programon."

/Cservenák Rita Zsuzsanna/

"Ez a kis barangolás az Országházban nagyon hasznos dolog volt. Egészen felemelő érzés volt az, hogy egy napra képviselőkként ülhettünk ott ahol máskor, más időben komoly döntéseket hoznak meg. Nekem személy szerint az okozott nagy meglepetést, hogy mennyire át tudtunk szellemülni annak a ténynek a tudatában, hogy képviselők vagyunk. Azt gondolom mindenki nevében beszélhetek akkor mikor azt mondom, hogy egy napra a képviselői élet nem nagy munka, viszont egy életen keresztül olykor olykor elég kemény tud lenni. A szerepünket, mint kezdő színészek eleinte feszengve fogadtuk, ám mikor szópárbajra került a sor nem hagytuk cserben felkészítő tanárunkat ( Irma nénit) és igazi, vérbeli szónokként álltunk helyt.
A játék megtanított a fegyelemre és a figyelemre is. Örülök, hogy részt vehettem, és remélem lesz még alkalmunk ilyen jó, tanulságos programon részt venni."

 

További képek a Demokrácia-játékról.

Joomla School Templates by Joomlashack