Tehetségpont

PÉNZ 7 beszámoló

Madách Imre Kollégiumban 2020. március 04.-én 3 csoport számára került bemutatásra az idei Pénz7 tananyaga.
Résztvevők:
9/Ajtp osztály, 9.d osztály és a Petőfi vegyes csoport, összesen 60 fő részvételével
Tanulók kora: 15-19 év
Előadó: Hegedűsné Barna Rita
Előadás: Pénz7/ Biztosítások
Órák időtartama: 60 perc / csoport


Előadás vázlata:
* Biztosítások kialakulása, történelmi korokban való elhelyezése
* Magyarországon első Biztosítási intézmény létrejötte
* Nagyvilágból érdekességek: milyen extrém, különleges esetekre kötnek biztosítást az emberek.
* Beszélgetés arról, hogy a diákok milyen biztosítási formákat ismernek? Otthon milyen biztosításuk van?
* Biztosítások felsorolása, ismertetése példákkal.
* Balesetbiztosítás kiemelése, elsősorban arról, hogy az állam 3-18 év közötti diákra balesetbiztosítást kötött az Uniqa Biztosítónál.
* Feladatok közül be kellett azonosítani vészhelyzeteket, ebből kifolyólag milyen jövedelem kieséssel kell számolni, a következő feladatban kockázati kártyákat kellett beazonosítani a biztosítási formákba, valamint megállapítani, hogy ezek közül melyik kockázati tényező látható előre, vagy melyik váratlan.
* Számolási feladatként balesetből származó jövedelem kiesést kellett kiszámolni a diákoknak.
* Befejezésként záró kvízt töltöttek ki.
Konklúzió:
Diákjaink aktívan szerepeltek az órákon, csoportos foglalkozás volt, egyfajta versenyszellem alakult ki közöttük a jó megoldások érdekében.
Érdekes módon sok mindent hallottak a témáról, de pl. a rájuk kötött állami balesetbiztosításról nem tudtak. Biztató, hogy a családok túlnyomó hányadában kötöttek már életbiztosítást, balesetbiztosítást. 2 diákot a nyugdíjbiztosítás érdekelte, amit szeretnének ajánlani a szülőknek.
Kötelező felelősségbiztosítás és a casco biztosítás összehasonlításánál csak a feladat magyarázása után tudtak különbséget tenni.
Érdekes téma volt az idei Pénz7 tananyaga, tanulságos időt töltöttünk el a diákokkal, bízva abban, hogy a további években tudni fogják milyen kockázatokra kell biztosítást kötniük.

Pénz 7 2019.

Vállalkozásfejlesztésről szóló előadás:

A vállalkozás témájában átbeszéltük, hogy a csoport tagjainak milyen álmai, tervei vannak a jövőt illetően (pl.: egy saját kávézó, egy kis vendéglő, állattartás, vendégház, egyedi ruha készítés, zenész, énekes). A vállalkozás megalapítása előtt milyen lépéseket kell átgondolni, milyen feladatokat kell elvégezni, milyen információkat kell megszerezni a célközönségről, az alkalmazottakról, a termékekről. Hogyan segít ebben nekünk az internet? Mire van szüksége egy vállalkozásnak, milyen lehetőségek vannak (pl.: pályázatok).

Ismét kiváló tehetségpont lettünk

A Madách Imre Kollégium az ezelőtti akkreditáció megújításaként újra elnyerte a Kiváló Tehetségpont címet. A díjátadásra Budapesten került sor. Tevékenységünk célja, hogy az érdeklődő fiatalok hatékony segítséget kapjanak tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához, minél teljesebb és minél személyesebb információhoz jussanak a különböző tehetséggondozó lehetőségekről.

Pénz7

Idén a Pénz 7 keretében két témakörből lehetett választani. „Bankoljunk okosan” és „Vállalkozzunk együtt!” témákból. A 9/AJTP-ben az első pénzügyi téma került megbeszélésre.
Az előadás fő kérdése „Legyen-e Évinek - aki 16 éves - bankszámlája és bankkártyája?”

Beszámoló a foglalkozásról: „Az igazgatóhelyettes Rita néni, tartott nekünk egy igen fontos témában egy foglakozást, melyet prezentációban foglalt össze számunkra. Megtanulhattuk miért jó, vagy miért rossz a készpénz, illetve a bankkártya használata. Megtudtuk ezeknek a használatának előnyeit, lehetséges hátrányait. Csoportokba lettünk osztva, és saját gondolataink szerint próbáltunk pozitív és negatív dolgokat gyűjteni mind a két esetre. Rita néni mesélt személyes tapasztalatokat, melyekre felhívta figyelmünket, nehogy előforduljon ilyen kellemetlenség velünk. A foglalkozás végén egy szerepjátékba csöppentünk. Témája az volt, hogy egy családon belül a kisebbik gyermek kaphat-e bankkártyát, vagy sem. A döntéseink mellet érvelnünk is kellett. Az előadás végén sok információval gazdagodva térhettünk vissza saját kis életünkbe.”

Kiss Tímea 9/AJTP


A pénzügyi ismeretek, hasznos ismeretkörök birtokába juttatják a tanulókat, amellyel későbbiekben is jól sáfárkodhatnak, ha önálló döntéseket kell meghozni a pénzügyeikben. A foglalkozás során a pénzügyi ismeretek közvetítése mellett, felelős bankolási szokások is szóba kerültek.

 

Digitális Témahét 2017

Megismerkedtünk az informatika világával és egy szakértő informatikussal, aki bemutatta a bigdata-t, illetve a már létező és a jövőben fejlesztésre kerülő robotokat. Legfőbb céljuk az volt, hogy az informatika felé tereljék a fiatalokat.
Továbbá megnéztük a Disconnect című filmet, amely nagyon tanulságos volt. Bemutatta az internetezésben rejlő veszélyeket, olyanokat, mint például: sexting, ismeretlenekkel való chatelés, illetve az adatlopás.
Szóval kellő tájékoztatást kaptunk a témában. Megragadom az alkalmat, hogy az osztály nevében ezt megköszönjem.

Farkas Csaba
10.c

Bővebben: Digitális Témahét 2017

Európai Tehetségpont lettünk

Bővebben: Európai Tehetségpont lettünk

Pénz 7

A pénzhét alkalmából egy nagyon hasznos és érdekes előadáson vehettek részt a kollégisták. Az előadás témája a pénzgazdálkodás volt.
Az előadást a kollégium dolgozója (Hegedűsné Barna Rita) és az egyik nevelőtanára (Jele Dávid) tartotta, két részből állt: - 1. Elméleti rész: Szó volt többek között a banki ügyek intézéséről, a családalapítással járó pénzügyi kiadásokról. - 2. Gyakorlati rész: Családot kellett alapítani.

Bővebben: Pénz 7

Litavszki Fanni

Litavszki Fanni az osztály mosolya. Nincs olyan helyzet, ami letörné lelkesedését, legyen szó tanulásról, sportról, közösségi tevékenységekről. Bármikor és bármiben azonnal hajlandó bárkinek a segítségére sietni. Mindenki bátran fordulhat hozzá, akár apró, akár nagyobb gondja akad. Bármibe fog, csakis maximalitással hajlandó elvégezni a feladatot. Soha nem hagy magának üresjáratot, szinte rá kell erőszakolni egy kis pihenést. Igazán szívvel-lélekkel él és csak kívánni tudom, hogy egész életében ez a sugárzó erő kísérje.

Hering Arnold
csoportvezető nevelőtanár


A mozgás fontos szerepet játszik az életedben, mikor kezdtél el komolyan foglalkozni a sporttal?
Már óvodás koromban karatéztam, majd a Dózsa György Általános Iskolában négy éven át kézilabdáztam, két éven keresztül teniszeztem. 2 éve aikido edzésekre járok. Nevelőapukám miatt mentem el megnézni egy edzést. Már akkor nagyon tetszett, csak kicsit tartottam attól, hogy milyen lesz, mert rajtam kívül csak fiúk, férfiak jártak. Aztán beilleszkedtem a közösségbe és most már edzőtáborba is elég sokszor járunk. Novemberben vizsgázni is fogok a helyi vizsgán. A csapat összetart, közös programokat az edzésen kívül is szervezünk. Ezért is olyan jó oda járni. Mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön el és nézze meg. Nem fogja megbánni. Már csak a hangulat miatt megéri.

Bővebben: Litavszki Fanni

Jutalomban részesültek

Tehetséges diák: Petrovics Roxána

 Petrovics Roxána lírai köntösbe öltözteti filozofikus gondolatait, ez már nem az első ilyen írása. A Hajnal nemcsak ébred és ébreszt, hanem a nappali jelenségekkel hangulatok áradatát és mélyről jövő gondolatok folyamatát is elindítja.

Bővebben: Tehetséges diák: Petrovics Roxána

Tehetséges diák: Jambrich Benjámin


Az alábbi írás Jambrich Benjámin Petőfis kollégistánktól való, amelyet a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Palóc Társaság által közzétett pályázatra írt a Szondi György Szakközépiskola és Szakiskola tanára, Hevérné Tácsik Klára felkészítése nyomán. Benjámin erre a munkájára különdíjat nyert, amelyet január végén a Budai Várban, a Magyarság Házában vehetett át ünnepélyes keretek között.

Bővebben: Tehetséges diák: Jambrich Benjámin

Tehetséges diák: Kis Dalma Róza

Kis Dalma Róza kollégiumunk lakója immár harmadik éve, a Szent Imre Gimnázium tizedik osztályába jár. Iskolai irodalmi érdeklődése, sikerei ebben a tárgyban a „magánéletében” is hatnak: lírai hangulatú élményeit versben fejezi ki – itt is olvashatunk egyet. 

Kis Dalma Róza példája annak, miként lehet értelem és érzelem tökéletes összhangban egy emberben. Verseinek lágy dallama tudatos, okos lányt repít szabad útra a költészet világában.

Bővebben: Tehetséges diák: Kis Dalma Róza

"Szakma Piactér"

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara immár harmadik alkalommal rendezte meg a „Szakma Piactér” elnevezésű pályaorientációs rendezvényét Salgótarjánban, amelyen kollégiumunk Petőfi csoportjának tanulói is részt vettek.

Bővebben: "Szakma Piactér"

Tehetséges diák: Gombolai Dorina

Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben.
(Arany János)

Dorina egy segítőkész, komoly, céltudatos, okos fiatalhölgy, akire mindenki bármikor számíthat. Nemcsak matematika tehetségével emelkedik ki, hanem számomra kiforrott személyiségével, maximalizmusával is. Maximalista elsősorban önmagával szemben, s bár tudom, hogy nehéz lesz így egy életen át családanyaként, dolgozó nőként mindig helytállni, de azt hiszem, hogy csak így érdemes. Dorina az az egyéniség, aki minderre képes lesz.

Bővebben: Tehetséges diák: Gombolai Dorina

Tehetségpontok találkozója

A Madách Imre Kollégium a három évvel ezelőtti akkreditáció megújításaként újra elnyerte a Kiváló Tehetségpont címet. A díjátadásra október 11-én, Budapesten került sor. Tevékenységünk célja, hogy az érdeklődő fiatalok hatékony segítséget kapjanak tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához, minél teljesebb és minél személyesebb információhoz jussanak a különböző tehetséggondozó lehetőségekről.

Nyerő páros

"Zene nélkül mit érek én?"- tehetnénk fel méltán Máté Péter híres kérdését a 9.d osztály két tehetséges diákjának, az énekes Sikora Klaudiának és a gitár virtuóz Oláh Ferencnek.
 Mindketten a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanulói lassan két éve, és rendszeres résztvevői, fellépői az iskolai és kollégiumi rendezvényeknek.

Jele Dávid
nevelőtanár

 

Az alábbi interjú velük készült....

Bővebben: Nyerő páros

Alkotói pályázat

Régóta terveztük már, hogy rendezünk egy olyan kulturális programot, melyen a diákság megcsillogtathatja tehetségét. Úgy éreztük, hogy erre e legjobb pillanat a tavasz közeledte.
A Görbe - Tükör - Kép című pályázatra olyan pályaműveket vártunk, amelyek a fiatalok szemszögéből, az ő olykor „görbe tükrükben” mutatják be a világot. A diákok vers, próza, rajz és zene kategóriában juttathatták kifejezésre egyéni látásmódjukat.
Az eredményhirdetésre április 26-án került sor. A gála szereplői között voltak olyanok, akik nem nyújtottak be pályaművet, mégis a színpadra léptek. Egy-egy számukra kedves írással vagy zenedarabbal tették színesebbé, gazdagabbá műsorunkat.

Bővebben: Alkotói pályázat

Tehetséges diák: Siklai Stefánia

Fanni céltudatos és törekvő személyiség. Tehetségéről mindannyian meggyőződhettünk jónéhány alkalommal. Ez év március elején első helyezett lett a "Tiszán innen, Dunán túl" Népdaléneklési Verseny megyei fordulóján középiskolás kategóriában. Az áprilisban megrendezésre kerülő országos döntőben ő képviseli majd Nógrád megyét. Annyiszor megfordult a fejemben: Íme, egy tehetséges lány, miért nem méretteti meg magát egy tehetségkutató műsorban? Az interjúból kiderül a válasz. Azt kell mondjam: Igaza van!

1. Mikor és minek a hatására kezdtél el az énekléssel foglalkozni?

  Nem hatásnak nevezném, inkább szimplán az édesanyámnak. Még magzati koromban énekelt nekem, majd mikor megszülettem mindenféle dalt dúdolt. Azt hiszem, előbb énekeltem, mint beszéltem. Emlékszem, mikor kiskoromba Pécsre mentünk. Annyi dalt ismertem akkorra, hogy az odavezető úton ismétlés nélkül énekeltük a dallamokat.

Bővebben: Tehetséges diák: Siklai Stefánia

Fotópályázat: Első forduló

Az első forduló képei feltöltésre kerültek a Képek közé.

Pályázat

Verset írsz? Rajzolsz? A zene nyelvén fejezed ki magad?

 

 

Bővebben: Pályázat

Fotópályázat

Szeretnél részt venni egy fotópályázaton, de úgy gondolod, hogy nem elég jó a géped?
Akkor itt az idő a megmérettetésre.


Ebben a pályázatban nem a gép típusa, ára és bonyolultsága számít, hanem az alkotó kreativitása.


Az első három helyezettet tárgyjutalommal díjazzuk.

A pályázattal kapcsolatosan 2014. február 10-én 18:00 órakor tájékoztatót tartunk a klubban!

Bővebben: Fotópályázat

"A legtöbb mit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak."

"A legtöbb mit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak."
Roxi egy kedves, segítőkész, szorgalmas fiatal, akinek sok értékes írását őrzi még a szülői ház.Rengeteget olvas, szépen beszél és írásai koránál komolyabb, mélyebb gondolatvilágot tükröznek. Örülök, hogy mellette lehetek az úton, segíthetem, hogy minél többet merjen megmutatni tehetségéből. Gondolatainkat őszintén elmondani, leírni, sőt másokkal megosztani, nagy bátorságot igényel. Ő mindezt önzetlen szeretettel teszi, amit bizonyít az itt közölt pályaműve: Ipoly.

Nagy Lászlóné
csoportvezető

Bővebben: "A legtöbb mit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak."

Ipoly

Petrovics Roxána Honszerelem című pályázatra beküldött írása

Ipoly

Nincsen szebb, mint Balassagyarmat sápadt útjai, amelyet az Ipoly határol le Szlovákiától. Az egyetlen hely számomra, ahol az emberek nem csak dolgoznak, hanem gyönyörködnek is a táj szépségében.

Bővebben: Ipoly

Igazgatói dícséretek

Igazgatói dicséretben részesült tanulóink:

Szondi Kupán való eredményes szereplésért (I. helyezés):

ESZES ZOLTÁN, HOSZCIESZLÁVSZKI PATRIK, JAMBRICH BENJÁMIN, JAMBRICH SÁMUEL , JÓNÁS MÁRK, MARÓT ZOLTÁN, VASAS KRISTÓF

Kisvárdán megrendezett AJTP Sakk-kupán való részvételért, eredményes szereplésért:

DANÓ SÁNDOR, NYIZSNYIK BENJÁMIN , SÁNDOR RALMUND, STYASZNI GITTA

A Parlamentben megrendezett Demokrácia-játékon való eredményes részvételért:

BERKI BRIGITTA, BIELIK VIKTÓRIA, CSERVENÁK RITA, GÁSPÁR ANNA, GÁSPÁR SÁNDOR, GAZSI DOROTHY, GOMBOLAI DÁVID, GOMBOLAI DORINA, GRENÁCS RÉKA, KOPLÁNYI KITTI, NGUYEN TUAN DÁNIEL, KOVÁCS DIÁNA, MIKE ANNA, NAGY RÉKA, NYIZSNYIK BENJÁMIN, PETROVICS ROXÁNA, PLANGÁR DOROTTYA, PLANGÁR PETRA, SERES KAROLINA, TAKÁCS OLÍVIA, URBÁN EVELIN, VASAS BÁLINT

 

Gratulálunk! 

Alkategóriák

Joomla School Templates by Joomlashack