Menő Menza Projekt

Kóstoló a tájegység különleges ételeiből

A balassagyarmati Madách Imre Kollégium Alapítványa a mögöttünk hagyott tanév során a Menő Menza pályázat keretében számos programot valósított meg.
Ennek egyik jelentős eseménye a hagyományőrző palóc ételek készítése és bemutatása volt, amit a napokban Szügyben, a falumúzeumban rendeztek meg.
– Fontos volt, hogy a gyerekek mindezt egy autentikus környezetben tehessék meg, mivel a falumúzeum miliője az 1930-as évek korát idézi mind a berendezési, mind a használati tárgyak, valamint a ruházat vonatkozásában is – mondta Hegedűsné Barna Rita, projektmenedzser.
Hozzátette: az udvaron már befűtött kemencével várták a csoportot a község hagyományőrzői. A szakácsok és a segítőik pedig szakavatottan vezették végig a tanulókat az ételek elkészítésének folyamatán.
A diákokat egyébként két csoportra osztották, az egyik a buktasütés fortélyait ismerhette meg, a másik sztrapacskát készített. Mint kiderült, a diákok többsége még soha nem kóstolt sztrapacskát, de elnyerte a tetszésüket ez a finom falusi étel.
A program közben pedig egy dietetikus látta el az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, a mindennapokban is jól hasznosítható tanácsokkal az érdeklődőket.

Forrás: nool.hu https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/kostolo-a-tajegyseg-kulonleges-eteleibol-2708279/

Menő Menza eseményei - 2019. június

2019.  júniusában is folytatódtak a Menő Menza programjai.
Egészségtudatos Palóc Főzőversenyt 2 alkalommal hirdettünk meg diákjaink, tanáraink számára.
Első alkalommal Szűgyben a Szlovák Falumúzeum meghívását fogatuk el, ahol diákjaink autentikus Palóc ételeket készítettek el,  házigazdáink segítségével. A Szlovák Falumúzeumban, ahol a falusi családok szokásait, öltözetét, használati tárgyait is bemutatták nekünk. Ez egy kis skanzen.
Újságíró is jár kint, aki megjelentette a megyei hírlapban a ”Kóstoló a tájegység különleges ételeiből” című cikket.
Második alkalom a kollégium udvarán, paprikáskrumpli – pörkölt, lecsó főzőversenyt hirdettünk meg. Több bográcsban rotyogtak a virslivel, mangalica kolbásszal, mangalica szalonnával készített finomságok.
Elkészült az étterem és a konyha közötti átadópult, a régit kibontották és helyette egy lemosható felülettel rendelkező, esztétikus pult rendszer került beépítésre, várva az új tanévben a tanulókat, vendégeket.
A következő tanévben is szeretnénk a sütés -főzés, egészséges ételek elkészítésének fortélyait megismertetni a diákjainknak.

 

Bővebben: Menő Menza eseményei - 2019. június

Menő Menza Workshopok

Maszlik tej-sajt készítmények


Az előadó úr igen érdekes módon mutatta be saját készítésű termékeit a bemutatón. Kezdetben teljesen más elképzeléssel mesélte el, hogyan is alakult ki termékei gyártása. Elég érdekes volt hallani, hogyan is készülnek el ezek a roppant ízletes tejtermékek. Személy szerint nagyon tetszett az előadás, mivel betekinthettünk a nem mindennapi események mögé.  A minden nap fogyasztott termékek útját ismerhettük meg a termelőtől a fogyasztóig. Az úr elmesélte, hogy kezdetben nehézségei voltak az áru kitermeléseivel, de az emberek megkedvelték finom és minőségi termékeit, ezáltal fejlődni tudott tovább. Összegezve az előadást mindenki számára hasznos és érdekes volt , csoporttársaim érdeklődve hallgatták. A végén pedig mindenki kedvence a termékkóstolás volt.

Szőrös Kitti
9/c

Bővebben: Menő Menza Workshopok

Menő Menza folytatódik

Családi egészségnapot tartottunk, szülőkkel, dolgozókkal együtt. Hatalmas edényekben készültek a grill ételek, tarják, saslikok. A diákok az étkezőben készítették hozzá a finom salátákat, és az üdítő italokat.
A rossz idő miatt a fittness edzés az aulában került megtartásra, ezzel egyidejűleg egészségügyi mérések folytak (vérnyomás- és vércukor-mérés ). Közel 40 diák mérette meg a vércukor-szintjét.
Dietetikus előadáson is részt vehettünk, vegetáriánus és a vegán életmódról hallottunk előadást.
Étteremben Update-termék bemutató is volt.
Estére diákönkormányzat szervezett programot a kollégisták számára. Ismét megrendezték a közkedvelt karaoke-t. A karaoke mellett kollégiumi kvízt is játszottunk.

Bővebben: Menő Menza folytatódik

Rólunk írták

Joomla School Templates by Joomlashack