Tehetséges diák: Siklai Stefánia

Tehetséges diák: Siklai Stefánia

Fanni céltudatos és törekvő személyiség. Tehetségéről mindannyian meggyőződhettünk jónéhány alkalommal. Ez év március elején első helyezett lett a "Tiszán innen, Dunán túl" Népdaléneklési Verseny megyei fordulóján középiskolás kategóriában. Az áprilisban megrendezésre kerülő országos döntőben ő képviseli majd Nógrád megyét. Annyiszor megfordult a fejemben: Íme, egy tehetséges lány, miért nem méretteti meg magát egy tehetségkutató műsorban? Az interjúból kiderül a válasz. Azt kell mondjam: Igaza van!

1. Mikor és minek a hatására kezdtél el az énekléssel foglalkozni?

  Nem hatásnak nevezném, inkább szimplán az édesanyámnak. Még magzati koromban énekelt nekem, majd mikor megszülettem mindenféle dalt dúdolt. Azt hiszem, előbb énekeltem, mint beszéltem. Emlékszem, mikor kiskoromba Pécsre mentünk. Annyi dalt ismertem akkorra, hogy az odavezető úton ismétlés nélkül énekeltük a dallamokat.

2. Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek, amit ezzel a hobbival elértél?

A siker tág fogalom. Talán azt, hogy még jobban megszerettem a zenét és az éneket. Felsorolhatnám a versenyeket, de a rajtuk való részvétel semmit sem ér szeretet nélkül.

3. Gondoltál már arra, hogy jelentkezel egy tehetségkutató műsorba?

Persze, ez kinek nem fordul meg a fejében? De ekkor az agyamban bekapcsol egy vészjelző és figyelmeztet, hogy nem ilyen karakterű ember kell nekik. Ők formálható, irányítható, eladható babákra pályáznak, akit eldobhatnak majd, ha megunják, viszont én nem ezt a felszínes létet keresem.

4. Milyen műfaj áll hozzád a legközelebb?

 Nehéz lenne megmondani, ez nálam hangulatfüggő. Talán a népdal, a pop és a rock. Különböző stílusok, különböző érzésekhez. Ellazulni egy pop nótát választanék, viszont nincs, ami jobban felpörget, mint a rock. Népdalt általában akkor énekelek, ha szomorú vagyok.

5. Mit tettél annak érdekében, hogy fejlődhess?

Hallgattam szüleimre és tanáromra, akik tudtam, hogy jót akarnak. Ha ők azt mondták, hogy azt a bizonyos dalt énekeljem, akkor - talán egy kis vita után, de - belementem és nem kérdeztem.

6. Mit gondolsz, kik a leghűségesebb támogatóid,és miért?

Természetesen a szüleim. Sok versenyt izgultak velem végig. Biztattak, értékeltek, vigasztaltak, ha eltörött a mécses.

7. Mit tartasz az utóbbi évek legnagyobb slágerének, miért nyerte el tetszésedet?

Nem hiszek a slágerekben. Mert azok amilyen gyorsan fel-, olyan hamar el is tűnnek. Főleg, hogy ebben a világban az a sztár, akinek pénze, kapcsolata vagy szépsége van hozzá.

8. Ha visszamehetnél egy híres zenei korszakba és találkozhatnál az adott korszak legendájával, ki lenne az?

Nem utaznék az időben - és nemcsak azért, mert nincs rá megfelelő technikai eszközünk/képzettségünk -. Esetleg csak pár évet Witney Houstonig. A mai világban is találni sok tehetséges embert. Velük is szívesen találkoznék.

9. Mi a kedvenc szerelmes számod, illetve milyen számok állnak hozzád közel?

Whitney Houston összes szerelmes száma a kedvencem. Olyanokat mond el, amit én is érzek/éreztem. Szeretek azonosulni ezekkel a dalokkal.

10. Van kedvenc idézeted?

Nincs, viszont ami mostanában megtetszett: "Mert az égi útnak elve:/ kúszva- vérzőn énekelve/ portól, sártól piszkosan, / menni mindig, biztosan. /Dsida Jenő/

11. Ha dalszöveg lennél, miről szólnál?

Az életről. A szerelemről, a küzdésről, a hiányról és az elmúlásról. Nem lenne bennem szitok- vagy átokszó, ártatlan lennék, lágy, akár egy nyári szellő. Ugyanakkor a másik énem is felszínre kívánna törni, aki egy rappes-rockos dalszöveg lenne és kereken megmondaná mindenkinek a véleményét, mindenki értelmezni tudná.

12.Mi a kedvenc...

ételed? Nincs kedvenc ételem. Sok mindent szeretek. Talán a milánói makarónit és a görög rakott krumplit emelném ki

italod? Ez egyértelmű. A víz. Tisztán, ízesítés és szénsav nélkül.

állatod? A macska. Nem tudom megmagyarázni miért, de az biztos, hogy kiskorom óra vonzódom hozzájuk.

helyed? Keveset láttam még a világból. Ami eddig a legjobban tetszett, az Anglia. Akárhányszor visszagondolok az ott töltött napokra, nyugalommal tölt el. Az egy más világ. Az ember rohan és relaxál egyszerre.

13. Mit tanácsolsz a társaidnak, mi az, amit szerinted mindenképpen meg kellene fogadniuk?

Ismerjétek meg a világot, más kultúrákat, tájékozódjatok, használjátok ki lehetőségeiteket! Élvezzétek az életet, hisz nincs értelme szomorkodni. Nevessetek sokat, ezt szeretni fogják az emberek.

                                                                                                                 Máté Dóra

Joomla School Templates by Joomlashack