A csukló királylány

A csukló királylány

Galcsik Gyöngyi Tömörkény István Alkotói Pályázatre leadott meséje, mellyel ezüst minősítést nyert el:

A csukló királylány


Egyszer volt,hol nem volt,volt egyszer egy király,akinek volt egy gyönyörű szép lánya. A lánynak az volt az egyetlen problémája, hogy folyamatosan csuklott. Mindenféle módszert megpróbáltak annak érdekében, hogy elmulasztassák a csuklást, de nem jártak sikerrel.
Egyszer a király,úgy döntött, hogy versenyt hirdet, és az a legény nyeri el a lánya kezét, aki el tudja mulasztani a folytonos csuklást.
Szép számban voltak is vállalkozók a gyönyörű királylányért, akik különböző fajta módszerekkel próbálkoztak.
Volt, aki megijesztette a királykisasszonyt, de nem segített. Akadt olyan is, aki kenőccsel bekente  a nyakát, volt, aki be akarta fogni az orrát, de nem sikerült nekik. Olyan is megfordult ott, aki imákat mondott, de mind-mind sikertelenül.
A királylány már nagyon unta, hogy semmiféle gyógymód nem tud segíteni rajta. S egyszer csak jött egy nagyon helyes fiú, aki nagyon tetszett a királylánynak, és bízott benne,hogy ő talán majd tud rajta segíteni. A fiú gyógynövényekből készült teát hozott, remélve, hogy az majd segít. A leány megitta, majd várt a csodára, de semmisem történt, csuklott tovább. Mindketten nagyon elszomorodtak, a fiú hazament, a leány pedig elkeseredve mondta apjának, hogy még egy utolsó próbálkozó jöhet, aztán inkább hagyják, és így marad örökre. Az utolsó fiú hazafele menet úgy döntött, hogy visszamegy és megpróbálja még egyszer, csak álruhában, hogy ne ismerjék fel a kudarcba fulladt kísérlete után. Szóval hát a fiú egy olyan álruhában, amiben nagyon csúnya volt, a királylánynak nem is tetszett. Azzal próbálkozott, hogy megnevettesse a leányt, hátha majd úgy abbamarad a csuklás. Elkezdte csiklandozni, a lány nevetett. A nagy nevetgélés közepette megbotlottak a szőnyegben és az esés közben, a fiú véletlenül hátba vágta a lányt, aki ennek hatására abbahagyta a csuklást. A leány nagyon-nagyon örült,de közben mégsem volt annyira felhőtlen az öröm, mert a fiú egyáltalán  nem tetszett neki. A fiú mikor észrevette, hogy nem csuklik a királylány örömében lekapta magáról az álruhát. Rátekintett a királylányra, aki megismerte és egyből a nyakába ugrott örömében.
Majd boldogan éltek együtt, amíg meg nem haltak…

 

Joomla School Templates by Joomlashack