Arany János Program eseményei

Arany János Program eseményei

Arany János Program felvétei eljárás

Arany János Tehetséggondozó Program fontosabb dátumai:

 

Időpont Esemény
2018.11.26. 8:00 - 12:00 Nyílt nap és tájékoztató az Arany János Tehetséggondozó Programba (AJTP) jelentkező diákoknak és szüleiknek
2018.11.30.-12.01.

Toborzó tábor az általános iskolák nyolcadikos diákjainak:
Színház, csoportfoglalkozás, kézműves foglalkozás, ismerkedés.

2018.12.11. Arany János Tehetséggondozó Program pályázat benyújtási határideje. A postai bélyegző legyen ezen a napon.
2019.01.18. Találkozó a programba jelentkezőkkel a Madách Imre Kollégiumban
AJTP felvételi vizsga
2019.01.19. 10:00 Központi írásbeli felvételi vizsga a programba jelentkezők számára
2019.01.24. 14:00 Pótló központi írásbeli felvételi vizsga a programba jelentkezők számára
2019.02.08. A programba jelentkezők felvételi eredményének kiértesítése
2019.06.20. Beiratkozás a 9./AJTP osztályba felvett diákoknak
2019.06.20. 11:00 Szülői értekezlet a 9./AJTP osztályba felvett diákok szüleinek

Letölthető fileok:
Fontosabb dátumok
AJTP pályázati felhívás
AJTP pályázat 1. számú melléklete
AJTP pályázat 2. számú melléklete
AJTP pályázat 3. számú melléklete
AJTP pályázat 4. számú melléklete
AJTP pályázat 5. számú melléklete
AJTP pályázat 6. számú melléklete

Erdélyben jártunk

A 2017/18-as tanév sikeres zárása képpen osztályunk meglátogatta Erdély legfőbb nevezetességeit. Tartalmas 5 napot tudhattunk magunk mögött, amiben bőven volt minden.
Hétfőn hajnalban indult meg csapatunk, és a hosszú út alatt főként alvással és közös énekléssel múlattuk az időt. A szállásra este éreztünk ahol meleg fogadtatásban részesültünk és egy kiadós vacsora után visszavonultunk szobáinkba hogy kipihenjük az aznapi fáradalmakat.

Bővebben...

Pécsi Művészeti Fesztivál

A 2018-as tanévben az osztályunk Pécsre utazott egy hétvége keretén belül a XVII. Művészeti Fesztiválra. A felkészülést hónapokkal a fesztivál előtt megkezdtük, hogy minél jobban teljesítsenek csapataink. Többféle kategóriában jelentkeztünk, többek között a színjátszás, ének, tánc, vers és prózamondás volt a választott „kihívás”. A felkészítő tanáraink próbáltak a legtöbbet segíteni azért, hogy az előadásaink tökéletesek legyenek.A megrendezett versenyek között, próbáltunk minél több előadást megtekinteni, és szurkolni az osztálytársainknak. Mikor véget értek az aznapi megmérettetések az osztály elindult vissza ebédelni, és készülni a következő napra. A fesztivál utolsó napján volt egy záró buli és egyben eredményhirdetés is, amin megtudtuk az elért helyezéseinket. Kijelenthetjük, hogy sikeresen zártuk a fesztivált. Három oklevéllel a kezünkben térhettünk haza. Két különdíjassal és egy harmadik helyezéssel. A felkészítő tanáraink és az iskolánk is nagyon büszke volt az elért eredményeinkre és a teljesítményünkre is.


Varga Vivien
9.c

Gólyatáborozás

A tábor előtt a kollégiumban gyülekeztünk, ahol már elkezdtünk ismerkedni az osztálytársainkkal. A beszélgetések után elindultunk Bánkra, a kalandparkba. Útközben a buszon zenét hallgattunk és hülyéskedtünk. Amikor odaértünk kipróbálhattunk különféle játékokat. A játékokhoz szükséges volt a biztonsági felszerelés. Nagyon izgalmas volt, sokan bátrak voltak és végigmentek a pályán. Mikor vége lett, felszálltunk a buszra és elindult a szállásra, Nőtincsre. Megérkeztünk, elfoglaltuk a szállást, berendezkedtünk, aztán kis beszélgetés után szabadprogram volt. Majd elmentünk vacsorázni és utána ismerkedős játékot játszottunk. Az este nagyon jól telt el a baráti körrel. Másnap reggel, reggeli után kézműves foglalkozáson, agyagozáson vehettünk részt. Ezek után lovaskocsizás is következett, majd elmentünk a vadasparkba, ahol traktoron vittek körbe, amíg minden állatot megtekintettünk. Aztán visszamentünk a szállásra, ahol megint játszottunk. A legjobb program a Ki Mit Tud volt, amiben mindannyian szerepeltünk. Volt aki énekelt, táncolt és verset mondott. Lassan el is érkezett a takarodó. A legutolsó nap reggel, megint csak reggeli után, összepakoltuk a dolgainkat és elindultunk Kismarosra vonatozni. Ott leszálltunk megtekinteni a tópartot, körülnéztünk és sétáltunk. Aztán elbúcsúztunk a barátainktól. Volt aki már menni akart, de voltak, akik maradni szerettek volna. Nagyon jól éreztük magunkat a programokon is, izgalmasak voltak.
Úgy éreztük felépült a baráti körünkben az összetartás.

Bővebben...

Lengyelországban jártunk

Első nap Zakopane belvárosába látogattunk el. A városközpont megtekintése után tovább utaztunk Krakkóba a szállásunkra.

Bővebben...

Prágában jártunk

    

  Július 17-én reggel gyülekezett a csapat Balassagyarmaton. Innen vágtunk neki a hosszú útnak. Budapest és Bécs érintésével érkeztünk meg első az csehországi látnivalókhoz. Megtekintettük a híres Cesky krumlov-i várat, mely Csehország második legnagyobb vára. Miután átsétáltunk a csodaszép fátyolhíd alatt a Moldva mentén betekintést nyerhettünk az Óvárosba, ahol megállt az idő a 18. század környékén. A nap végére megérkeztünk a Prága külvárosában lévő háromcsillagos szállásunkra, ahol meleg vacsorával vártak minket a késői órákban is. Három- négy fős szobák álltak rendelkezésünkre. Nagyon ízlésesen berendezett szobák vártak minket, mindegyik pompás kis fürdőszobával egybekötve.
      Másnap korán reggel indult neki a csapat a hosszú prágai túrának.  Első állomásunk a várnegyed (Hradzsin), ahova csak elég komoly ellenőrzések során juthattunk be. A prágai várban megtekinthettük a Szent Vitus Székesegyházat, amely kívül- belül varázslatos látványt nyújtott. Ezután kívülről megnéztük a Cseh elnök rezidenciáját. A főtér közepén láthattuk sárkányölő Szent György lovasszobrát. Utána betekintést nyerhettünk a vár egyes termeibe, épületeibe. A vár következő fontos látnivalója az Arany utca, melynek ezeregy legendája van.  A várlátogatás után megismerhettük Prága belvárosát közelebbről. Csodás utcákon és tereken haladtunk át, míg eljutottunk a Károly-hídig. Néhol véletlenszerűen díszes pávákat is láthattunk a parkokban. A Károly-hídon rengeteg turista megfordult meg velünk együtt. Ezt az ott élő emberek rendkívül okosan kihasználják. A nap fénypontja egy hajótúra volt a Moldva folyón. Ezt mindnyájan nagyon élveztük. A hajókázás után visszamentünk a szállásra.

Bővebben...

Bonyhádi sporttalálkozó

Ismét megrendezésre került Bonyhádon a sporthétvége, amin a mi osztlyunk is részt vett. Itt három sportágban indultunk, röplabda, foci és ping-pong. Mikor megérkeztünk volt egy megnyitó, majd ismerkedős verseny, ahol sok régi baráttal találkoztunk, akiket még Zánkán ismertünk meg.  Szombaton reggel volt két röpi verseny, majd foci. 

Bővebben...

Kollégiumi hétvége eseményei

Robotika foglalkozás

A váci LogiScool iskola tanárainak vezetésével ismerkedtünk a robotika világával. Az apró kis robotokat szét kellett szerelnünk. Ha ezzel a feladattal könnyen megbirkóztunk, ismét "életre" kellett kelteni őket töltés pumpálva nyákjaikba. Majd ezután a programozás következett. Először csak egyszerűbb feladatokat adtunk a robotoknak. Majd dallamot szólaltattunk meg rajtuk, végül egy előre létrehozott pályán kellett végigmenniük.

 

Bővebben...

1001 év

 

 

Január 24-én ellátogattunk a budapesti RAM Colosseumba az Experidance egyik táncelőadására.
Az előadás címe Ezeregyév és hazánk eddigi történelmét dolgozta fel a Honfoglalástól az úttörőtáborokig, de benne volt a világháborúk, az 1848-49-es szabadság harc, a Rákóczi szabadságharc és a kereszténység felvétele, de ezeken kívül benne volt a jó és a rossz örökös harca valamint Ádám és Éva, s a bűnbeesés. A legnagyobb megdöbbenést Petőfi megjelenése okozta._
Az egész előadás alatt végig csak táncoltak és maximum zenei aláfestések voltak, de a művészek testbeszéde és jelmezei teljesen érthetővé és élvezhetővé tették a darabot. Személyes kedvencünk volt a 21 tánckép közül a törökök, az apácák és az úttörők tánca. Mi kedvenc szereplőink a teremtő, Lucifer és Éva volt.
Csak ajánlani tudjuk bárkinek bármely előadását az Experidance-nek, nem fogják megbánni!

Karácsonyi műsor

 

Nem mindennapi esemény a Karácsony, különleges mindannyiunk számára. Ebben az időszakban egymás iránti szeretetünk és mély érzelmeink nyilvánulnak meg. Mi, 9/AJTP-sek, mint egy különleges program tanulói, Mi is különleges műsorral szerettünk volna kedveskedni ezzel is bizonyítva, hogy mennyire fontos számunkra a Karácsony. Nem mondom, hogy mindig könnyű a közös munka, sokszor szívesebben lettem volna máshol, de a többiek szeretete és az ünnepi láz magával ragadott. Sokat dolgoztunk rá, hogy ez mind megvalósuljon, de a végeredmény áhítatos lett. Sok köszönettel és hálával tartozunk István Gyöngyi tanárnőnek, aki nemcsak a felkészítésünkben játszott nagy szerepet (mint Leonardo DiCaprio a Titanicban), de végsőkig kitartott hite példátlan volt. Akkor is mellettünk volt, amikor más már lemondott volna rólunk. A műsort a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium dísztermében adtuk elő. Az előadásnak hatalmas sikere volt.

Mátyás Kitti és Buzás Emese
9/AJTP

Bővebben...

Szalagavató

Talán ez az egyik legjobban várt nap volt az elmúlt 5 év alatt. Mikor elérkezik ez a nap, belegondol az ember, hogy  mennyit gürcölt a felkészüléssel hónapokon át. A hosszas tánc, ruha és komoly műsor próbák, a vidám műsor összeállítása is emlékezetes marad. Rengeteg időt öltünk bele, de megérte. Látni, hogy mennyire büszkék rád elsősorban a szüleid és tanáraid is.Rájövünk arra, hogy lassan utunk végéhez értünk, bár itt még együtt fejezzük  be ezt, amit elkezdtünk, de a következő céljainkat már külön-külön érjük majd el. Izgatottan várni azt, hogy mit hozz számunkra a jövő. Kivé válunk, milyen emberek leszünk? Meg kell szűnnünk gyerekeknek lenni, mert fel kell nőnünk a kinti világhoz.

Bővebben...

Bécs adventi vásár

2017. 12.09-én reggel 6 órakor elindultunk Bécsbe. Minden osztályból 10 ember mehetett a nevelőtanáraik kíséretével. Budapesten felszállt az idegenvezetőnk, aki egész nap eligazított minket. Az út odafelé nagyon jó hangulatban telt, ezenkívül nagyon sok érdekes dolgot láthattunk, hallhattunk az idegenvezető által. Bécsbe érve elsőnek a csoki gyárba mentünk, ahol megfigyelhettük a dolgozók munkáját, illetve mi magunk is megkóstolhattuk a bécsi csokoládékat. Ezek után a csoki gyár ajándékboltjába mehettünk be, ahol nagyon jó ajándékokat vehettünk. Mindezek után a város megtekintése következett, amely nagyon izgalmasnak bizonyult mindenki számára. Délután ellátogattunk a Bécsi vásárba. Ott mindenki kedve szerint vásárolhatott. A vásár után a buszra várva újból találkoztunk a megbeszélt helyen és beszámoltunk egymásnak a napi élményeinkről, ezután hazaindultunk. Hazaérve mindenki fáradtan, de boldogan aludt el.

Bővebben...

Novemberi hétvége

Novemberi kollégiumi hétvégénk alkalmával sok programban volt részünk.
Pénteken vacsora után moziba mentünk, ahol megnéztük az „Igazság ligája” című filmet.
Szombaton délelőtt különböző előadások vártak ránk. Mindenkinek kettőn kellett részt vennie.

A következő előadások és foglalkozások voltak megtartva:

Robotika – Logiscool: M-bot
A Vácról érkezett oktatók bemutatták a robotika alapjait.


2017. november 18.-án délelőtt robotikai előadáson vettünk részt. Először a robot fogalmát, felépítését néztük meg egy prezentáción. Ezután csoportokat alkottunk, minden csoport kapott 1-1 M –botot. Első feladatunk a robot szétszedése volt, ha minden alkatrészt eltávolítottunk, akkor a második feladatunk a robot összerakása volt, ez nagyon izgalmas feladatnak bizonyult. Miután beprogramoztuk elsőnek USB-n, majd Wi-fi-n keresztül irányítottuk robotjainkat. Természetesen versenyeztünk velük. Szuper élményekben gazdagodtunk, nagyon izgalmas délelőtt volt

Pauer Edit és Pauer Csilla


Szombaton reggel robotika foglalkozásra mentünk. A nevelőtanárunk még hetekkel ezelőtt kérdezte, hogy van-e kedvünk jelentkezni, és mi igennel válaszoltunk, mert nagyon érdekelt a téma. A kollégium klubjában volt a foglalkozás. Az oktató bemutatta, hogy mi az az m-bot és mikre képes. Négy fős csoportokra lettünk osztva. Minden csoport kapott egy-egy robotot. Megfigyelésem szerint két ember szerelte szét a robotot és a maradék két ember szerelte össze. Összeszerelésnél vigyázni kellett, hogy mit hova teszünk vissza. Ezután megmutatta az oktató, hogy milyen programot fogunk használni a robot irányításához. Majd szabadon programozhattuk a robotunkat, hogy mit tegyen; egy gombnyomásra bármit be lehetett állítani, mint például: a LED színét, milyen hangon szólaljon meg az m-bot, milyen gyorsan menjen, és merre. A foglalkozás végén robot harcot is láthattunk. Nagyon élveztük a foglalkozást, reméljük lesz ilyen legközelebb is.

Bagoly Gábor és Matuch Richárd

Bővebben...

Zánkai gólyatábor

Augusztus 20.-án vasárnap reggel kezdtük meg utunkat Zánkára, mi a 9./AJTP osztály. Körülbelül 3 és fél órát utaztunk és nem hazudok, ha azt mondom, hogy már a buszon összekovácsolódott a csapat

Bővebben...

Prágai tanulmányi kirándulás

A nyáron Prágában voltunk. Izgalmakkal teli 3 napot töltöttünk ott. Megnéztük a város különböző nevezetességeit és látványosságait is.
2017. július 27-én reggel 7 órakor indultunk. Nagyon vártuk már, hogy elinduljunk és kezdetét vegye a hatalmas kaland, amit számunkra Prága rejtegetett. Az út igencsak hosszú volt, de ez sem tántorított el minket a várva várt izgalmaktól. Az út első szakaszában már mindenki elég fáradt volt, pedig nem is utaztunk igazán sokat. Első megállónk Pozsonyban volt, ahol belekukkantottunk a város egyes részeibe. Aztán Prágába érkezve nagyon kedvesen fogadtak minket a helyiek. Az ételek, amiket kaptunk nagyon ízletesek voltak.

Bővebben...

Mezőberényben nosztalgiáztuk

2017. szeptember 2.-án a végzős osztály elindult egy közös találkozójára Mezőberénybe. Az első nap, egy pénteki nap volt, megismerkedtünk a többi AJTP-s osztállyal, csodálatos embereket ismerhetünk meg. Láttuk mások kirándulásait, produkcióját, amikkel készültek. Este volt még egy jó buli és tábortűz azoknak, akik nem annyira szeretik a zsongást. 

Bővebben...

Erdélyben jártunk

Éjjel három órakor indultunk útnak. Elsőként Nagyváradon álltunk meg, majd nem sokkal később a Király-hágónál. Ez Erdély egy magas pontja, gyönyörű táj vett körbe minket. Ismét buszra szálltunk és irányt vettünk szállásunk felé, ami Zeteváralján volt. Izgatottan elfoglaltuk faházainkat, azután éhező hassal vártuk vacsoránkat, majd csodás beszélgetések után irány volt az ágy, hiszen másnap várt ránk egy újabb nap.

Bővebben...

Lengyelországban jártunk

A nyáron Lengyelországba kirándultunk. Csodás 4 napot töltöttünk itt az osztállyal. Megnéztük Krakkó, Zakopane, Auschwitz és Wadowice nevezetességeit.

Bővebben...

Pécsi Művészeti Fesztivál

Az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Művészeti Fesztiválon, ahol az ország minden részéből érkező kb. 700 diák versengett fergeteges hangulatban, a 9/AJTP osztály tanulói nagyon eredményesen szerepeltek.

Három kategóriában is szereztünk oklevelet:

Próza mondás:    Csampa Karolina - Arany minősítés
Szóló ének:   Pauer Csilla - Ezüst minősítés
Színjátszás:  A csoportunk különdíjat kapott ( Pauer Csilla, Pauer Edit, Zachar Izabella, Bárány Ignác, Dinnyés Szofia)    

Büszkék vagyunk rájuk és szívből gratulálunk nekik!

Bővebben...

Bonyhádi beszámoló

Az idei tavaszi szünet utáni hétvégén megkezdődött az igazi hajrá a 9/AJTP foci- illetve röplabda csapatának, hiszen április 21-22-23 napokat osztályunk egy töredéke Bonyhádon töltötte. Kis csapatunk számos megmérettetésen vett részt, melyekkel szemben kiválóan állták a sarat.


Kalandos utunk után, a megnyitó lekésésével kezdődött a program, majd egy ismerkedős esttel zárult a péntek este. Szombaton megkezdődtek a versenyek, melyekre most vidáman gondolunk vissza, mennyi izgalmat tartogatott magában egy-egy megmérettetés.

Bővebben...

Kulisszák mögött

Április hónapban egy érdekes programon vettek részt diákjaink. 21.-én délután kulisszajárásra indultunk a Vígszínházba. Színházi pedagógus segítségével és magyarázatával pincétől padlásig bejártuk a Vígszínház épületét. Jártunk a színpadon, a színpad alatt, a páholyban, a zsinórpadláson, minden olyan fontos helyen, ahol a színházi háttérmunka folyik. Estre a Szentivánéji álom című előadást tekintettük meg. Shakespeare darabja modern feldolgozásban került a színpadi díszletek közé, amelyek között az előadást megelőzően mi is járhattunk. 

 

Pályázati eredmény

Szeptemberben a Cserhát Erdei Iskola facebook oldalán fotópályázatot hirdetett „Keressük a NYÁR legjobb képét!” címmel. Örömmel olvastuk a hírt, hogy ezen a pályázaton a Balassi gimnáziumból a 9/AJTP osztály harmadik helyezést ért el, jutalmuk pünkösdölés Kétbodonyban. Gratulálunk eredményükhöz, a díjazott kép:

Budapest

Március  24-25-26.-ai hétvége volt a következő bentmaradós hétvégénk. Pénteken osztályonként egyéni foglalkozások folytak. A 11.C például egy filmmel zárta a napot. Másnap reggel megbirkózva a hétvégei koránkeléssel 7-órakor útnak indultunk a fővárosba. Első állomásunk a Mezőgazdasági Múzeum volt. A múzeummal szemben Anonymus szobrával is találkozhattunk. Bent végigpásztáztuk az ottani látványosságokat, és még egy tengeri kiállítást is megtekintettünk. Majd a múzeumból átsétáltunk a Fővárosi Állatkertbe. Mindenki barangolt a kifutók között, és fotózta a kíváncsi állatokat. Az idő pedig alkalomhoz illően fantasztikus volt. Vasárnap a pihenés és a tanulás napja volt.

Bővebben...

Mezőberényben jártunk

A  12.d osztály  Mezőberénybe látogatott el a minden évben megrendezésre kerülő Nosztalgia táborba, melyen az ország AJTP-s végzősei találkoztak.
A rendezvényt az iskolai tanévnyitó után pár nappal rendezték meg 2016.09.02-09.04-e között. Különböző feladatok, kirándulások részesei lehettünk. A rendezvényt igazából egy szép megnyitó előzte meg, nagyon lélekszorító beszédeket hallottunk. Majd az esti órákban tábortűz mellett nosztalgiázhattunk a gólyatáborban megismert emberekkel.

Bővebben...

Tehetséges diák

2017. március 23-25. között megrendezett egri országos AJTP irodalmi versenyen Fazekas Fatime III. helyezést ért el.Ugyanakkor az Országos Bartók Képzőművészeti Pályázaton bronz oklevelet kapott.

Zánka 2016. Gólyatábor

A zánkai tábor különleges kezdet volt induló osztályunk számára. Mikor megtudtuk, hogy Zánkára utazunk nagyon megörültünk, mert reméltük, hogy egy nagyon jó kis osztálykirándulás vár ránk.

Bővebben...

Flashmob

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából egy országos flashmobhoz/villámcsődülethez csatlakoztunk. Célunk az volt, hogy figyelemfelkeltő eseményt szervezzünk a város főterén, így emlékezve a költő születésére, munkásságára.

 (A második kép forrása: a Balassi Bálint Gimnázium Facebook oldala)

Flashmob videófelvétele a YouTube csatornán. Megtekintéséhez katt ide!

Anglia: A váratlan utazás

Drága Olvasó!

Egyszer azt kérték tőlem, vessem papírra kalandjaimat cimboráimmal, így most ezt olvashatjátok eme szép délutánon. Bár már jó pár utunkról szóltunk Néktek, talán mégsem mondtunk el mindent egészen. Azt hiszem, ideje megtudnotok, mi is történt valójában.
Történetünk egy átlagos reggelen indult, ám az izgatottság szívünkben dobogott egész nap addig a pillanatig, mígnem megkezdtük utunkat Nyugat felé.

Bővebben...

Educatio

A 2017-es Education két osztálynak is lehetősége volt részt venni az AJTP programból. Mint tudjuk az Educatio azt a célt szolgálja, hogy az ott jelenlevő főiskolák, egyetemek népszerűsítsék saját szakjaikat és minél több diák számára információt tudjanak adni.
Az iskolákon kívül diákmunka szervezetek, felsőoktatási szakképzések és különböző duális képzésben partnerként szolgáló cégek teszik pár napig székhelyükévé az Educatio színhelyét. Előadásokat hallgathattunk meg az E-felvételiről, az Erasmus + nyújtotta lehetőségekről, valamint a jelenlévő egyetemekről kisebb ismertetőket. Különböző standok adták az egyetemek helyeit, ahol személyesen kérdezhettünk az ott tanító tanároktól,  hallgatóktól, hogy információt szerezzünk egy-egy szakról, ami iránt érdeklődünk. Az egyetemi életről is meséltek nekünk.
 Ez a rendezvénysorozat sokat segített abban, hogy a továbbtanulási szándékainkat megerősítse, és a számunkra kedvező út felé tereljen. Nagyon sok diáktársunknak ez az élmény adta meg a célkitűzést az érettségire irányulóan.

Fábián Nikolett és Kanyó Dominik
12.d

Erdélyben jártunkHétfő

Eljött a rég várt utazás napja. Reggel 8-kor elindultunk a koli elől és egy hosszú 13 órás utazásban volt részünk. Többször megálltunk, szerencsére így volt alkalmunk kinyújtózkodni. Nagyváradon meglátogattuk a Szent László Székesegyházat, amihez egy óriási, gyönyörű park társult, melyet szinte mindannyian megörökítettünk szelfikkel és fotóinkkal egyaránt. A szálláshelyekre beosztott társaság hosszú idő után fáradtan, de nagy kalandvággyal várta a következő napokat.

Szabó Mercedesz

Bővebben...

Joomla School Templates by Joomlashack