Arany János Program eseményei

Arany János Program eseményei

Múzeumi projekt

Novemberben kapott az osztályunk egy felhívást a Palóc Múzeumtól, hogy kutatómunkát lehet végezni. Az osztályból 21 tanuló élt a lehetőséggel, hogy részt vegyen benne. A programban megadott témák után kellet kutatni, ami a régi korba repít vissza minket. A témák: (cselédség; bejárós munka; summásság.) Többen a bejárós munkát választották, hisz a nagyszüleik, dédszüleik jártasak voltak a témában. Körülbelül 4 fős csapatokra oszlottunk és megkaptuk a feladatokat. Voltak, akik interjút készítettek, akik kutató munkát végeztek és voltak, akiknek forrásanyagot kellet feldolgozniuk. Végül a kész munkát a Szentendrei skanzenben mutattuk be. A munka közelebb hozott minket nagyszüleinkhez, dédszüleinkhez és egymáshoz is. Sok új érdekes dolgot tudtunk meg.

A skanzen honlapján cikk jelent meg a projekttel kapcsolatosan, mely ide kattintva olvasható.

A Szentendre TV tudósítása

A Szentendre TV videója

 

Oláh Nikolasz
9/AJTP

(Kép forrása: http://mokk.skanzen.hu/home_hu.html)

Kokavai síhét

A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Program keretein belül a 9/AJTP-s osztály 2018.02.05-én reggel 9-kor kezdte meg útját Kokava Línia felé, ahol kezdetét vette az egy hetes sítábor. 11 óra környékén érkeztünk meg a szállásunkra, ahol volt egy kisebb eligazítás, pakolás aztán kimentünk a pályára. Mindenki felvette a saját maga felszerelését és kezdetét vette a tanulás. A tanár úr bemutatta, hogy mégis mi az a síelés és mikor már mindenki elsajátította a technikát, próbacsúszásokat csináltunk, hogy belerázódjunk.

Bővebben...

1001 év

 

 

Január 24-én ellátogattunk a budapesti RAM Colosseumba az Experidance egyik táncelőadására.
Az előadás címe Ezeregyév és hazánk eddigi történelmét dolgozta fel a Honfoglalástól az úttörőtáborokig, de benne volt a világháborúk, az 1848-49-es szabadság harc, a Rákóczi szabadságharc és a kereszténység felvétele, de ezeken kívül benne volt a jó és a rossz örökös harca valamint Ádám és Éva, s a bűnbeesés. A legnagyobb megdöbbenést Petőfi megjelenése okozta._
Az egész előadás alatt végig csak táncoltak és maximum zenei aláfestések voltak, de a művészek testbeszéde és jelmezei teljesen érthetővé és élvezhetővé tették a darabot. Személyes kedvencünk volt a 21 tánckép közül a törökök, az apácák és az úttörők tánca. Mi kedvenc szereplőink a teremtő, Lucifer és Éva volt.
Csak ajánlani tudjuk bárkinek bármely előadását az Experidance-nek, nem fogják megbánni!

Karácsonyi műsor

 

Nem mindennapi esemény a Karácsony, különleges mindannyiunk számára. Ebben az időszakban egymás iránti szeretetünk és mély érzelmeink nyilvánulnak meg. Mi, 9/AJTP-sek, mint egy különleges program tanulói, Mi is különleges műsorral szerettünk volna kedveskedni ezzel is bizonyítva, hogy mennyire fontos számunkra a Karácsony. Nem mondom, hogy mindig könnyű a közös munka, sokszor szívesebben lettem volna máshol, de a többiek szeretete és az ünnepi láz magával ragadott. Sokat dolgoztunk rá, hogy ez mind megvalósuljon, de a végeredmény áhítatos lett. Sok köszönettel és hálával tartozunk István Gyöngyi tanárnőnek, aki nemcsak a felkészítésünkben játszott nagy szerepet (mint Leonardo DiCaprio a Titanicban), de végsőkig kitartott hite példátlan volt. Akkor is mellettünk volt, amikor más már lemondott volna rólunk. A műsort a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium dísztermében adtuk elő. Az előadásnak hatalmas sikere volt.

Mátyás Kitti és Buzás Emese
9/AJTP

Bővebben...

Szalagavató

Talán ez az egyik legjobban várt nap volt az elmúlt 5 év alatt. Mikor elérkezik ez a nap, belegondol az ember, hogy  mennyit gürcölt a felkészüléssel hónapokon át. A hosszas tánc, ruha és komoly műsor próbák, a vidám műsor összeállítása is emlékezetes marad. Rengeteg időt öltünk bele, de megérte. Látni, hogy mennyire büszkék rád elsősorban a szüleid és tanáraid is.Rájövünk arra, hogy lassan utunk végéhez értünk, bár itt még együtt fejezzük  be ezt, amit elkezdtünk, de a következő céljainkat már külön-külön érjük majd el. Izgatottan várni azt, hogy mit hozz számunkra a jövő. Kivé válunk, milyen emberek leszünk? Meg kell szűnnünk gyerekeknek lenni, mert fel kell nőnünk a kinti világhoz.

Bővebben...

Bécs adventi vásár

2017. 12.09-én reggel 6 órakor elindultunk Bécsbe. Minden osztályból 10 ember mehetett a nevelőtanáraik kíséretével. Budapesten felszállt az idegenvezetőnk, aki egész nap eligazított minket. Az út odafelé nagyon jó hangulatban telt, ezenkívül nagyon sok érdekes dolgot láthattunk, hallhattunk az idegenvezető által. Bécsbe érve elsőnek a csoki gyárba mentünk, ahol megfigyelhettük a dolgozók munkáját, illetve mi magunk is megkóstolhattuk a bécsi csokoládékat. Ezek után a csoki gyár ajándékboltjába mehettünk be, ahol nagyon jó ajándékokat vehettünk. Mindezek után a város megtekintése következett, amely nagyon izgalmasnak bizonyult mindenki számára. Délután ellátogattunk a Bécsi vásárba. Ott mindenki kedve szerint vásárolhatott. A vásár után a buszra várva újból találkoztunk a megbeszélt helyen és beszámoltunk egymásnak a napi élményeinkről, ezután hazaindultunk. Hazaérve mindenki fáradtan, de boldogan aludt el.

Bővebben...

Novemberi hétvége

Novemberi kollégiumi hétvégénk alkalmával sok programban volt részünk.
Pénteken vacsora után moziba mentünk, ahol megnéztük az „Igazság ligája” című filmet.
Szombaton délelőtt különböző előadások vártak ránk. Mindenkinek kettőn kellett részt vennie.

A következő előadások és foglalkozások voltak megtartva:

Robotika – Logiscool: M-bot
A Vácról érkezett oktatók bemutatták a robotika alapjait.


2017. november 18.-án délelőtt robotikai előadáson vettünk részt. Először a robot fogalmát, felépítését néztük meg egy prezentáción. Ezután csoportokat alkottunk, minden csoport kapott 1-1 M –botot. Első feladatunk a robot szétszedése volt, ha minden alkatrészt eltávolítottunk, akkor a második feladatunk a robot összerakása volt, ez nagyon izgalmas feladatnak bizonyult. Miután beprogramoztuk elsőnek USB-n, majd Wi-fi-n keresztül irányítottuk robotjainkat. Természetesen versenyeztünk velük. Szuper élményekben gazdagodtunk, nagyon izgalmas délelőtt volt

Pauer Edit és Pauer Csilla


Szombaton reggel robotika foglalkozásra mentünk. A nevelőtanárunk még hetekkel ezelőtt kérdezte, hogy van-e kedvünk jelentkezni, és mi igennel válaszoltunk, mert nagyon érdekelt a téma. A kollégium klubjában volt a foglalkozás. Az oktató bemutatta, hogy mi az az m-bot és mikre képes. Négy fős csoportokra lettünk osztva. Minden csoport kapott egy-egy robotot. Megfigyelésem szerint két ember szerelte szét a robotot és a maradék két ember szerelte össze. Összeszerelésnél vigyázni kellett, hogy mit hova teszünk vissza. Ezután megmutatta az oktató, hogy milyen programot fogunk használni a robot irányításához. Majd szabadon programozhattuk a robotunkat, hogy mit tegyen; egy gombnyomásra bármit be lehetett állítani, mint például: a LED színét, milyen hangon szólaljon meg az m-bot, milyen gyorsan menjen, és merre. A foglalkozás végén robot harcot is láthattunk. Nagyon élveztük a foglalkozást, reméljük lesz ilyen legközelebb is.

Bagoly Gábor és Matuch Richárd

Bővebben...

Osztálykirándulás Bernecebarátiban - Erdei iskola

2017.szeptember 22-24.-éig osztályunk a Bernecebaráti Erdei Iskolában töltötte a hétvégéjét, ahol sok új dologgal megismerkedtünk. Péntek délután érkeztünk a szálláshelyünkre, amely a falu egy eldugott pontjában bújt meg, s a késő délután folyamán részt vettünk egy gyógynövénybeszerző-körúton, ahol rengeteg új növénnyel, azok jótékony, illetve káros hatásaival ismerkedhettünk meg. Szombaton egy erdészettel és vadászattal kapcsolatos előadáson vettünk részt, mindezek után pedig Kemencére utaztunk, ahol osztályunk egy kisebb túra, majd egy kisvasutazás keretében az ismerkedhetett az ottani élővilággal. Vasárnap a rossz időjárási viszonyok közepette egy játékos foglalkozáson múlattuk az időt, s a délután folyamán visszautaztunk Balassagyarmatra.

Bővebben...

Zánkai gólyatábor

Augusztus 20.-án vasárnap reggel kezdtük meg utunkat Zánkára, mi a 9./AJTP osztály. Körülbelül 3 és fél órát utaztunk és nem hazudok, ha azt mondom, hogy már a buszon összekovácsolódott a csapat

Bővebben...

Prágai tanulmányi kirándulás

A nyáron Prágában voltunk. Izgalmakkal teli 3 napot töltöttünk ott. Megnéztük a város különböző nevezetességeit és látványosságait is.
2017. július 27-én reggel 7 órakor indultunk. Nagyon vártuk már, hogy elinduljunk és kezdetét vegye a hatalmas kaland, amit számunkra Prága rejtegetett. Az út igencsak hosszú volt, de ez sem tántorított el minket a várva várt izgalmaktól. Az út első szakaszában már mindenki elég fáradt volt, pedig nem is utaztunk igazán sokat. Első megállónk Pozsonyban volt, ahol belekukkantottunk a város egyes részeibe. Aztán Prágába érkezve nagyon kedvesen fogadtak minket a helyiek. Az ételek, amiket kaptunk nagyon ízletesek voltak.

Bővebben...

Mezőberényben nosztalgiáztuk

2017. szeptember 2.-án a végzős osztály elindult egy közös találkozójára Mezőberénybe. Az első nap, egy pénteki nap volt, megismerkedtünk a többi AJTP-s osztállyal, csodálatos embereket ismerhetünk meg. Láttuk mások kirándulásait, produkcióját, amikkel készültek. Este volt még egy jó buli és tábortűz azoknak, akik nem annyira szeretik a zsongást. 

Bővebben...

Erdélyben jártunk

Éjjel három órakor indultunk útnak. Elsőként Nagyváradon álltunk meg, majd nem sokkal később a Király-hágónál. Ez Erdély egy magas pontja, gyönyörű táj vett körbe minket. Ismét buszra szálltunk és irányt vettünk szállásunk felé, ami Zeteváralján volt. Izgatottan elfoglaltuk faházainkat, azután éhező hassal vártuk vacsoránkat, majd csodás beszélgetések után irány volt az ágy, hiszen másnap várt ránk egy újabb nap.

Bővebben...

Lengyelországban jártunk

A nyáron Lengyelországba kirándultunk. Csodás 4 napot töltöttünk itt az osztállyal. Megnéztük Krakkó, Zakopane, Auschwitz és Wadowice nevezetességeit.

Bővebben...

Pécsi Művészeti Fesztivál

Az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Művészeti Fesztiválon, ahol az ország minden részéből érkező kb. 700 diák versengett fergeteges hangulatban, a 9/AJTP osztály tanulói nagyon eredményesen szerepeltek.

Három kategóriában is szereztünk oklevelet:

Próza mondás:    Csampa Karolina - Arany minősítés
Szóló ének:   Pauer Csilla - Ezüst minősítés
Színjátszás:  A csoportunk különdíjat kapott ( Pauer Csilla, Pauer Edit, Zachar Izabella, Bárány Ignác, Dinnyés Szofia)    

Büszkék vagyunk rájuk és szívből gratulálunk nekik!

Bővebben...

9/AJTP osztálykirándulása Kétbodonyban

Osztályunk a nyár legjobb képe pályázaton Pünkösdölést nyert a Cserhát Erdei Iskolában. Az egy éjszakás kirándulás jún. 2-3-án remekül sikerült. A szállás, az ellátás és a programok is szuperek voltak. Jó időben, jó társaságban nagyon jól éreztük magunkat.

Bővebben...

Szilvásváradon jártunk

Diákszemmel nézve korán reggel indultunk útnak szilvásváradi hétvégénknek. Majd egy óra utazás után megérkeztünk Bélapátfalvára, ahol megtekintettük a monostort. Megtudtuk mi a különbség a monostor és a kolostor között. Egy rövidfilm megtekintése közben információkkal gazdagodtunk a cisztercita rendről, a monostor építéséről.
Megcsodáltuk a ködbe burkolódzott hegyeket.

Bővebben...

Fenntarthatósági témahét

Ebben a tanévben első alkalommal csatlakoztunk a Fenntarthatósági témahéthez. A tudatos táplálkozás témakörét választottuk. A hét foglalkozásai mintegy 50 diákot mozgattak meg kollégiumunkban, két csoport részvételével.  Az első foglalkozás alkalmával megtekintettük a Mindennapi kenyerünk című filmet. A film bemutatja azt, hogy milyen futószalagon, ipari módszerekkel készülnek mindennapi élelmiszereink. A film hanganyagot nem tartalmaz, így lehetőséget biztosít a folyamatos tanár-diák kommunikációra, kérdések, látottak megbeszélésére. Pedagógusként meglepő volt számomra, hogy a diákok egyes esetekben meglepődtek azon, hogy milyen folyamatokon mennek át élelmiszereink, hogy milyen körülmények között termelnek februárban paradicsomot.

Bővebben...

Bonyhádi beszámoló

Az idei tavaszi szünet utáni hétvégén megkezdődött az igazi hajrá a 9/AJTP foci- illetve röplabda csapatának, hiszen április 21-22-23 napokat osztályunk egy töredéke Bonyhádon töltötte. Kis csapatunk számos megmérettetésen vett részt, melyekkel szemben kiválóan állták a sarat.


Kalandos utunk után, a megnyitó lekésésével kezdődött a program, majd egy ismerkedős esttel zárult a péntek este. Szombaton megkezdődtek a versenyek, melyekre most vidáman gondolunk vissza, mennyi izgalmat tartogatott magában egy-egy megmérettetés.

Bővebben...

Kulisszák mögött

Április hónapban egy érdekes programon vettek részt diákjaink. 21.-én délután kulisszajárásra indultunk a Vígszínházba. Színházi pedagógus segítségével és magyarázatával pincétől padlásig bejártuk a Vígszínház épületét. Jártunk a színpadon, a színpad alatt, a páholyban, a zsinórpadláson, minden olyan fontos helyen, ahol a színházi háttérmunka folyik. Estre a Szentivánéji álom című előadást tekintettük meg. Shakespeare darabja modern feldolgozásban került a színpadi díszletek közé, amelyek között az előadást megelőzően mi is járhattunk. 

 

Bentmaradós hétvége áprilisban

A pénteki napon megnéztünk egy tanulságos filmet a klubban.
Másnap kipihenten indultunk útnak a végzős osztállyal együtt Nyíregyházára.
Korán kellett indulnunk, mert hosszú út állt előttünk. Érkezésünk után megtekintettük a Jósa András Múzeumot. Lehetőségünk nyílt csapatokban bebarangolni és felfedezni a kiállításokat. A kulturális program után a szállásunkon a Szent Abigél Kollégiumban elköltöttük az ebédünket. Az ebéd után meglátogattuk a Tuzson János Botanikus Kertet, ahol rengeteg gyönyörű növényt tekinthettünk meg. Ezt követően a Báthori Várkastélyt és Panoptikumot jártuk körbe. A szombati program után megvacsoráztunk és elfoglaltuk a szállásainkat. A vacsora után mindenki pihenhetett vagy sétálhatott egyet a környéken. A vasárnapi napon a Nyíregyházi Állatparkban töltöttünk egy kellemes délelőttöt, ahol rengeteg különleges állattal találkozhattunk. Az ebédre a Vadász Csárdában került sor, ahol kellemes hangulatban, sok nevetéssel és beszélgetéssel telt az étkezés. Újult erővel indultunk el megnézni még a Sóstói Múzeumfalut, ahol a régen élt emberek mindennapjaiba és tevékenységeibe nyerhettünk egy kis betekintést. Ezután már csak a hazautazás következett, ami után még várt ránk egy pizza, vacsora gyanánt. Mindent összevetve nagyon kellemesen telt el ez a hétvége és rengeteg új élménnyel gazdagodtunk.

Bővebben...

Budapest

Március  24-25-26.-ai hétvége volt a következő bentmaradós hétvégénk. Pénteken osztályonként egyéni foglalkozások folytak. A 11.C például egy filmmel zárta a napot. Másnap reggel megbirkózva a hétvégei koránkeléssel 7-órakor útnak indultunk a fővárosba. Első állomásunk a Mezőgazdasági Múzeum volt. A múzeummal szemben Anonymus szobrával is találkozhattunk. Bent végigpásztáztuk az ottani látványosságokat, és még egy tengeri kiállítást is megtekintettünk. Majd a múzeumból átsétáltunk a Fővárosi Állatkertbe. Mindenki barangolt a kifutók között, és fotózta a kíváncsi állatokat. Az idő pedig alkalomhoz illően fantasztikus volt. Vasárnap a pihenés és a tanulás napja volt.

Bővebben...

Pályázati eredmény

Szeptemberben a Cserhát Erdei Iskola facebook oldalán fotópályázatot hirdetett „Keressük a NYÁR legjobb képét!” címmel. Örömmel olvastuk a hírt, hogy ezen a pályázaton a Balassi gimnáziumból a 9/AJTP osztály harmadik helyezést ért el, jutalmuk pünkösdölés Kétbodonyban. Gratulálunk eredményükhöz, a díjazott kép:

Tehetséges diák

2017. március 23-25. között megrendezett egri országos AJTP irodalmi versenyen Fazekas Fatime III. helyezést ért el.Ugyanakkor az Országos Bartók Képzőművészeti Pályázaton bronz oklevelet kapott.

Erdei iskolában jártunk

Pénteken érkeztünk meg Bernecebarátiba, Erdei iskolai programunk helyszínére. Gyorsan elfoglaltuk a szállásunkat. Ezek után méhészeti előadást hallgattunk meg, majd mézeskalácsot sütöttünk. Mindenki több kalácsot is készített, melyet sütés után saját maga díszíthetett fel cukrokkal, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, cukormázzal. Nem csak evésre, de otthoni ajándéknak is készültek mézeskalácsok.

Bővebben...

Flashmob

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából egy országos flashmobhoz/villámcsődülethez csatlakoztunk. Célunk az volt, hogy figyelemfelkeltő eseményt szervezzünk a város főterén, így emlékezve a költő születésére, munkásságára.

 (A második kép forrása: a Balassi Bálint Gimnázium Facebook oldala)

Flashmob videófelvétele a YouTube csatornán. Megtekintéséhez katt ide!

Mezőberényben jártunk

A  12.d osztály  Mezőberénybe látogatott el a minden évben megrendezésre kerülő Nosztalgia táborba, melyen az ország AJTP-s végzősei találkoztak.
A rendezvényt az iskolai tanévnyitó után pár nappal rendezték meg 2016.09.02-09.04-e között. Különböző feladatok, kirándulások részesei lehettünk. A rendezvényt igazából egy szép megnyitó előzte meg, nagyon lélekszorító beszédeket hallottunk. Majd az esti órákban tábortűz mellett nosztalgiázhattunk a gólyatáborban megismert emberekkel.

Bővebben...

Síelés Kokaván

 

Osztályunk 2017. február 6-9-ig négy felejthetetlen napot töltött Kokaván, ahol majdnem mindenki megtanult síelni. Álljon itt néhány idézet, hogyan gondolnak vissza tanulóink a történtekre:
„Élménydús hetet tudhatunk magunk mögött. Szívesen visszamennék, már most hiányzik a síelés.”
„Nagyon sokat ettem a svédasztalról és megtanultam síelni.”
Nekem nagyon tetszett, örülök, hogy megtanultam síelni. Sokat estem, de jöttem, láttam, visszamennék.”
„Nem csak a sípályán volt jó a hangulat, hanem a szálláson is.”
„Az osztály újra összekovácsolódott, így a síelés ennél kellemesebb hangulatban már nem telhetett volna”
 „Nekem legjobban a száguldás tetszett.”
Nagyon jól éreztem magam, sok önbizalmat és bátorságot nyertem.”

Bővebben...

Zánka 2016. Gólyatábor

A zánkai tábor különleges kezdet volt induló osztályunk számára. Mikor megtudtuk, hogy Zánkára utazunk nagyon megörültünk, mert reméltük, hogy egy nagyon jó kis osztálykirándulás vár ránk.

Bővebben...

Educatio

A 2017-es Education két osztálynak is lehetősége volt részt venni az AJTP programból. Mint tudjuk az Educatio azt a célt szolgálja, hogy az ott jelenlevő főiskolák, egyetemek népszerűsítsék saját szakjaikat és minél több diák számára információt tudjanak adni.
Az iskolákon kívül diákmunka szervezetek, felsőoktatási szakképzések és különböző duális képzésben partnerként szolgáló cégek teszik pár napig székhelyükévé az Educatio színhelyét. Előadásokat hallgathattunk meg az E-felvételiről, az Erasmus + nyújtotta lehetőségekről, valamint a jelenlévő egyetemekről kisebb ismertetőket. Különböző standok adták az egyetemek helyeit, ahol személyesen kérdezhettünk az ott tanító tanároktól,  hallgatóktól, hogy információt szerezzünk egy-egy szakról, ami iránt érdeklődünk. Az egyetemi életről is meséltek nekünk.
 Ez a rendezvénysorozat sokat segített abban, hogy a továbbtanulási szándékainkat megerősítse, és a számunkra kedvező út felé tereljen. Nagyon sok diáktársunknak ez az élmény adta meg a célkitűzést az érettségire irányulóan.

Fábián Nikolett és Kanyó Dominik
12.d

Anglia: A váratlan utazás

Drága Olvasó!

Egyszer azt kérték tőlem, vessem papírra kalandjaimat cimboráimmal, így most ezt olvashatjátok eme szép délutánon. Bár már jó pár utunkról szóltunk Néktek, talán mégsem mondtunk el mindent egészen. Azt hiszem, ideje megtudnotok, mi is történt valójában.
Történetünk egy átlagos reggelen indult, ám az izgatottság szívünkben dobogott egész nap addig a pillanatig, mígnem megkezdtük utunkat Nyugat felé.

Bővebben...

Joomla School Templates by Joomlashack