Arany János Program eseményei

Arany János Program eseményei

Erdély

 

Idén nyáron Erdélyben jártunk. Július 29-én hétfőn indultunk hajnali négykor a kollégium elől. Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol a Szent László Székesegyházat néztük meg. Az esti órákban értünk szálláshelyünkre, Zeteváraljára. A szobák elfoglalása után egy roppant finom vacsorával koronáztuk meg a napunkat, amit szállásadóink készítettek. Kedvességük és vendégszeretetük az utolsó napig végig kísérte ottlétünket. A 4 nap alatt rengeteg gyönyörű helyet bejártunk - Zetelaki-víztározó, Parajd, Gyergyószentmiklós, Békás-szoros, Gyilkos- tó, Szejkefürdő, Segesvár, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Csíksomlyó, Korond, Kolozsvár – felsorolni is elég nehéz. Az időjárás is kegyes volt hozzánk a héten, ami azért nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Rengeteg élményben, kalandban volt együtt részünk. Az osztály még jobban összekovácsolódott, ami hasznos lehet az új tanév megkezdéséhez.

Bővebben...

Lengyelországban jártunk

Lengyelországban jártunk. Első állomásunk Zakopaneban volt, ahol megnéztük a főutcát és szabadprogram keretében felmentünk a Gobalowka-ra is. Krakkóban elfoglaltuk a szállásunkat. A szobák megfelelőek voltak. Az étkezés a helyi ízeken alapult, néhány étel kicsit furcsa volt számunkra. Vacsora után megnéztük a várost. Másnap a náci halál és munkatábor emlékhelyet látogattuk meg. A több órás vezetésen megtudhattunk az ott működő náci gépezetről. A múzeum számos érdekességet bemutat Anna Kafka bőröndjén át a munkatábori épületekig. Jártunk Wadowicében is, ahol a fiatalok és a családok pápájának, II. János Pál Pápa szülőházát és emlékkiállítását tekintettük meg, A kiállítás bemutatja II. János Pál életét, papságától a pápaságig vezető utat, és mindennek kiindulópontját, a családi ház három szobáját is. Következő napon Krakkó történelmi belvárosát tekintettük meg nappal és éjszakai kivilágításban is. Negyedik napon egy egész napot töltöttünk el Zatorban az Energialandia parkban, ahol számos vidámparki játékot próbálhattunk ki hullámvasúttól a dodgemig. A programot mindenki nagyon élvezte. A medencékhez csak néhány diák látogatott el. A hazafelé vezető úton Szlovákiában végigmentünk a Bélai-Tátra tanösvényén. A fák fölé emelt tanösvényről és a kilátóról a távolabbi hegyek is láthatóak. A kirándulás tartalmas volt, mindenki megtalálta a számáéra érdekes helyeket, programokat.

Bővebben...

Nyelvi táborban

Augusztus 21-én, szerdán kora reggel elindultunk Miskolctapolcára, ahol a Junior Üdülőparkban szálltunk meg. Kis faházakba lettünk beosztva. A szobák elfoglalása után megebédeltünk és megkezdődtek az érdekes és hasznos nyelvi órák is, amelyek segítettek feleleveníteni a tanultakat. A második nap a reggeli órákkal indult, utána pedig ellátogattunk Miskolc városába, ahol megtekintettük a várost. A következő megálló az Avasi kilátó volt, ahol teljes tájképet kaptunk a városról. Következő napon már rutinosan indult a reggel a megszokott nyelvi órákkal, a délutánt a miskolci barlangfürdőben töltöttük, ahol rengeteg élményt szereztünk. Az utolsó nap is eljött, a reggel szokásosan indult és ebéd után elindultunk haza.
Nagyon jól éreztük magunkat, a lehetőség is nagyon jó volt arra, hogy még jobban megismerkedjünk az idegen nyelvekkel.

 

Bővebben...

Ünnepi ballagás

Milyen jó volt 5 évig a Madách Imre Kollégium lakójának lenni! Éreztem ezt a jókedvű sóhajt sok diák részéről, miközben ünnepi keretek között elballagtak szeretett intézményükből.
Valódi közösségi szellem működött. Voltak szorgalmas diákok és voltak jó nevelők, akik foglalkoztak azzal, hogy a házirend be legyen tartva, hogy a diákok eleget tegyenek a legfőbb elvárásnak: a tanulásnak, hiszen ezért küldték őket a szülők az Arany János Programba. Elsősorban tehát a tanulás volt a fontos, de emellett zajlott itt egyéb is. Például kulturális élet, szabadidős programok megannyi választékban… Mindezen élmények pozitív hozadékát remélem fiataljaim életében.
Talán odafigyeléssel, energiaráfordítással lehet tenni azért, hogy megmaradjon az a kohézió a fiatalok között, az a baráti viszony, amely majd hosszú évek során fennmarad és élethosszig tart a kollégium révén.

Biró Annamária
csoportvezető nevelőtanár

Bonyhádi beszámoló

Péntek délután 1 órakor indultunk el Balassagyarmatról, egy rövid megállóval zökkenőmentes utunk volt Bonyhádig, ahova délután 6 óra 30 perckor érkeztünk meg, és elfoglaltuk a szállást. Vacsora után egy ismerkedős sportvetélkedőn vettünk részt, ahol jól éreztük magunkat. A szállás és a kaja nagyon jó volt! Másnap egy reggeli után sportversenyeken vettünk részt, ahol csapatversenyben nem értünk el helyezést, de Gál Péter 3. helyezést ért el céllövészetben! Este vacsora után buli volt, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Másnap, azaz vasárnap reggeli után kipakoltunk a szobából, majd elindultunk egy közös buszos kirándulásra, Szekszárdra, ahol a város főterét tekintettük meg. Később tovább indultunk Decsre, ahol egy csodás néptáncos előadást tekintettünk meg, majd a környékben elhíresült kalácsfélét kóstoltunk. Visszautaztunk Bonyhádra, ahonnan ebéd után indultunk haza. A hazautunk is probléma mentesen telt, Balassagyarmatra 16 óra 30 perckor érkeztünk meg. Nagyon jól éreztük magunkat, sok új diáktársunkat ismerhettük meg.

Arany Születik

2019. április 1-én megrendezésre került a Madách Imre Kollégium diákjai között a legelső Arany Születik Tehetségkutató. Sok diák közreműködött a program megszervezésében és lebonyolításában. A négy fős zsűrinek 7 csodás produkcióból kellett kiválasztania a legjobbakat. A zsűri tagjai voltak: Litavszki Fanni, a tavaly elballagott ex-DÖK-elnök, Hering Arnold nevelőtanár, Kiss Dorottya, a mostani DÖK-elnök és Jele Dávid nevelőtanár.  A diákok készültek saját és átdolgozott dalokkal, paródiákkal, versekkel, táncokkal. Szóval sokfajta szuper produkciót láthattunk. Köszönjük a diákok felkészülését és hogy ilyen jó előadásokkal készültek nekünk. A nagyszámú nézőközönségnek pedig köszönjük a nagy tapsokat, szurkolást és  a hangulatot. Szerintem mindenki, aki részt vett az eseményen elmondhatja, hogy nagyon jól érezte magát és sok új tehetséget láthatott az AJTP-ben. Hisz ez az Arany Születik lényege. 

A következő eredmények születtek:
1.hely Pauer Csilla-ének
2.hely Daddy pici lányai - tánc
3.hely Team - tánc
Jövőre újra, ugyanitt még több versenyzővel találkozunk.

DÖKAz Arany Születik Tehetségkutató véleményem szerint egy nagyon izgalmas és vidám program volt, amiben a kollégium lakói megmutathatták miben tehetségesek és mit szeretnek csinálni. A versenyszámok nagyon változatosak, és egyediek voltak. Mindenki kíváncsian várta a versenybe szálló barátait, hogy szurkolhasson értük akárcsak a zsűri. A hangulat kimagaslóan jó volt. A zsűri igazságosan, de nem túl kőszívűen pontozta a versenybe szálló diákokat. Az este végén három helyezést osztottak ki és minden versenyző oklevelet kapott emlékbe, az elsőnek megrendezett Arany Születik Tehetségkutató emlékére.

Vivien

Márciusi kollégiumi hétvége programja

A kollégiumi hétvégén változatos programokra került sor. A Balassagyarmati Természettudományi Központ munkatársai felkeresték intézményünket egy kis bemutató erejéig. Minden diák kipróbálhatta a virtuális valóság terét.

A Menő Menza Projekt keretében három foglalkozásra is sor került.

Diákjaink hidegtálakat készítettek:

A foglalkozásról bővebben itt olvashat.

Sütemények és torták készítésében is megmutatták tehetségüket.

A foglalkozásról bővebben itt olvashat: Sütemény készítés, tortadíszítés.

Pénteken este moziba mentünk, ahol a Családi bunyó című filmet tekintettük meg.
Szombaton pedig a budapesti Új Színházban néztük meg Mikszáth Kálmán Noszty fiú esete Tóth Marival című művének színpadi változatát.

Irodalmi verseny

Gratulálunk Pauer Csilla 10. évfolyamos tanulónak az Országos Irodalmi Versenyen elért harmadik helyezéséhez.

Arany János Program felvétei eljárás

Arany János Tehetséggondozó Program fontosabb dátumai:

 

Időpont Esemény
2018.11.26. 8:00 - 12:00 Nyílt nap és tájékoztató az Arany János Tehetséggondozó Programba (AJTP) jelentkező diákoknak és szüleiknek
2018.11.30.-12.01.

Toborzó tábor az általános iskolák nyolcadikos diákjainak:
Színház, csoportfoglalkozás, kézműves foglalkozás, ismerkedés.

2018.12.11. Arany János Tehetséggondozó Program pályázat benyújtási határideje. A postai bélyegző legyen ezen a napon.
2019.01.18. Találkozó a programba jelentkezőkkel a Madách Imre Kollégiumban
AJTP felvételi vizsga
2019.01.19. 10:00 Központi írásbeli felvételi vizsga a programba jelentkezők számára
2019.01.24. 14:00 Pótló központi írásbeli felvételi vizsga a programba jelentkezők számára
2019.02.08. A programba jelentkezők felvételi eredményének kiértesítése
2019.06.20. Beiratkozás a 9./AJTP osztályba felvett diákoknak
2019.06.20. 11:00 Szülői értekezlet a 9./AJTP osztályba felvett diákok szüleinek

Letölthető fileok:
Fontosabb dátumok
AJTP pályázati felhívás
AJTP pályázat 1. számú melléklete
AJTP pályázat 2. számú melléklete
AJTP pályázat 3. számú melléklete
AJTP pályázat 4. számú melléklete
AJTP pályázat 5. számú melléklete
AJTP pályázat 6. számú melléklete

Toborzó tábor

2018.11.30-12.01 között az Arany János Program toborzó tábora zajlott a kollégiumunkban.
Pénteken ebéd után Budapestre indultunk a program iránt érdeklődő diákokkal. Színházba mentünk. A József Attila Színházban megtekintettük a Légy jó mindhalálig című darabot.
Mindenkit ámulatba ejtett Nyilas Misi személyisége és az őt alakító kisgyerek példaértékű szereplése, munkája.


Szombaton olyan programon vettek részt a diákok, ahol  problémamegoldó képességüket tudták fejleszteni. A délelőtt következő eseménye  kézműves szakkör volt, karácsonyi ajándékként fényképkeretet készítettek el, amit haza is vittek.Bővebben...

6:3

A 9.c osztály 4 tanulója Budapesten egy Magyar Futball Labdarúgó vetélkedőn vett részt, ahol elég szép eredményt értek el. Több, mint száz csapatból a 4. helyezést sikerült elhozni, épp, hogy lecsúszva a 3. helyről. A vetélkedőn különböző izgalmas feladatok voltak, amelyhez rendesen utána kellet járniuk a diákoknak. Találkozhattak egy híres legenda, Bozsik József fiával, Bozsik Péterrel is. A vetélkedőre itthoni feladatokat is kellet készíteni, egy pár soros összefoglalást az Aranycsapat 6:3-as mérkőzéséről, amelyet a csapatunk versben foglalt össze:
„A város London a stadion az Wembley,
a győzelemért a csapat mindent megfog tenni.
Mert 90 éve veretlen az angol,
de a magyar csapat győzelemre hangol.

A meccstől nagy gólzáport várunk,
reméljük a kapuban sok gólt találunk.
Mindenki tudja hogy a magyarok nagyok
de az angol csapatok még ugyanolyan, .... jók.

Egy perc alatt egy gól, s az angol csapat borul.
De ne bízzuk el magunkat hisz a labda gurul.
Válaszol az angol egy-egy az állás,
de folytatjuk hisz nincs megállás.

Puskás s Hidegkuti újra harcba száll s a kapuban újabb három gólt talál.
Nagy a baj az Angol csapat szépít, az eredményre egyre jobban épít.
Megjelenik Bozsik s beveszi a hálót
Hidegkuti Nándor a hatodikat vágó.

Nagy az öröm megnyertük a meccset,
Tizenkét ember tett ma hősies tettet.
Hidegkuti hármat, Puskás kettőt rúgott,
Bozsik e mellé még egyet húzott.
Százötezer embernek dobban egyszerre szíve,
megérte a jegy, nem hiába jöttünk ide.

Ez volt nálunk a legjobb csapat, itt volt legnagyobb az akarat.
Aki látta e meccset annak örök emlék marad."

Bővebben...

Parlamenti különóra

Parlamenti különórán jártuk, mely 2018.11.04-én került megrendezésre a 11. évfolyamos diákok számára. Több iskolából jöttek diákok. Az Országházhoz érkezve az őrség várt minket, névsort olvasva ellenőriztek és bekísértek az épületbe. Elsőként megkaptuk az idegenvezetőnket, aki egész nap kísért és tájékoztatott minket az eseményekről. Az nap első programja egy előadás volt dr. Hiller István előadásában. Ismertette velünk jogkörét, az Országházról néhány információt megtudhattunk tőle. Majd sietnie kellett  az  Országgyűlés ülésnapjára. Az ismertetések után egy szituációs játékban volt lehetőségünk részt venni, mely „A rovar evés bevezetése Magyarországon” című törvény bevezetésének megvitatása volt.
Majd a játékok után elvittek minket ebédelni, ahol szendvicseket és süteményeket ehettünk. Ezek után a könyvtárba látogattunk el, mikor ott végeztünk megnéztük a koronát és megtudtunk csupa érdekes dolgot róla. A Parlamentben azon szerencsés emberek közé tartozhattunk, akik egy kis időre belepillanthattak az országgyűlésbe, ahol a szemétszállításról volt szó. A sok információt, amit kaptunk egy teszt alapján kérdezték ki, ahol a szerencsés csoport tortát kapott. Végül a díszőrség bemutatót tartott nekünk, ezzel elbúcsúzva tőlünk. Majd a buszhoz érkeztünk és indultunk haza.

Bada Bianka Dominika, Danis Henrietta

Erdélyben jártunk

A 2017/18-as tanév sikeres zárása képpen osztályunk meglátogatta Erdély legfőbb nevezetességeit. Tartalmas 5 napot tudhattunk magunk mögött, amiben bőven volt minden.
Hétfőn hajnalban indult meg csapatunk, és a hosszú út alatt főként alvással és közös énekléssel múlattuk az időt. A szállásra este éreztünk ahol meleg fogadtatásban részesültünk és egy kiadós vacsora után visszavonultunk szobáinkba hogy kipihenjük az aznapi fáradalmakat.

Bővebben...

Pécsi Művészeti Fesztivál

A 2018-as tanévben az osztályunk Pécsre utazott egy hétvége keretén belül a XVII. Művészeti Fesztiválra. A felkészülést hónapokkal a fesztivál előtt megkezdtük, hogy minél jobban teljesítsenek csapataink. Többféle kategóriában jelentkeztünk, többek között a színjátszás, ének, tánc, vers és prózamondás volt a választott „kihívás”. A felkészítő tanáraink próbáltak a legtöbbet segíteni azért, hogy az előadásaink tökéletesek legyenek.A megrendezett versenyek között, próbáltunk minél több előadást megtekinteni, és szurkolni az osztálytársainknak. Mikor véget értek az aznapi megmérettetések az osztály elindult vissza ebédelni, és készülni a következő napra. A fesztivál utolsó napján volt egy záró buli és egyben eredményhirdetés is, amin megtudtuk az elért helyezéseinket. Kijelenthetjük, hogy sikeresen zártuk a fesztivált. Három oklevéllel a kezünkben térhettünk haza. Két különdíjassal és egy harmadik helyezéssel. A felkészítő tanáraink és az iskolánk is nagyon büszke volt az elért eredményeinkre és a teljesítményünkre is.


Varga Vivien
9.c

Gólyatáborozás

A tábor előtt a kollégiumban gyülekeztünk, ahol már elkezdtünk ismerkedni az osztálytársainkkal. A beszélgetések után elindultunk Bánkra, a kalandparkba. Útközben a buszon zenét hallgattunk és hülyéskedtünk. Amikor odaértünk kipróbálhattunk különféle játékokat. A játékokhoz szükséges volt a biztonsági felszerelés. Nagyon izgalmas volt, sokan bátrak voltak és végigmentek a pályán. Mikor vége lett, felszálltunk a buszra és elindult a szállásra, Nőtincsre. Megérkeztünk, elfoglaltuk a szállást, berendezkedtünk, aztán kis beszélgetés után szabadprogram volt. Majd elmentünk vacsorázni és utána ismerkedős játékot játszottunk. Az este nagyon jól telt el a baráti körrel. Másnap reggel, reggeli után kézműves foglalkozáson, agyagozáson vehettünk részt. Ezek után lovaskocsizás is következett, majd elmentünk a vadasparkba, ahol traktoron vittek körbe, amíg minden állatot megtekintettünk. Aztán visszamentünk a szállásra, ahol megint játszottunk. A legjobb program a Ki Mit Tud volt, amiben mindannyian szerepeltünk. Volt aki énekelt, táncolt és verset mondott. Lassan el is érkezett a takarodó. A legutolsó nap reggel, megint csak reggeli után, összepakoltuk a dolgainkat és elindultunk Kismarosra vonatozni. Ott leszálltunk megtekinteni a tópartot, körülnéztünk és sétáltunk. Aztán elbúcsúztunk a barátainktól. Volt aki már menni akart, de voltak, akik maradni szerettek volna. Nagyon jól éreztük magunkat a programokon is, izgalmasak voltak.
Úgy éreztük felépült a baráti körünkben az összetartás.

Bővebben...

Lengyelországban jártunk

Első nap Zakopane belvárosába látogattunk el. A városközpont megtekintése után tovább utaztunk Krakkóba a szállásunkra.

Bővebben...

Prágában jártunk

    

  Július 17-én reggel gyülekezett a csapat Balassagyarmaton. Innen vágtunk neki a hosszú útnak. Budapest és Bécs érintésével érkeztünk meg első az csehországi látnivalókhoz. Megtekintettük a híres Cesky krumlov-i várat, mely Csehország második legnagyobb vára. Miután átsétáltunk a csodaszép fátyolhíd alatt a Moldva mentén betekintést nyerhettünk az Óvárosba, ahol megállt az idő a 18. század környékén. A nap végére megérkeztünk a Prága külvárosában lévő háromcsillagos szállásunkra, ahol meleg vacsorával vártak minket a késői órákban is. Három- négy fős szobák álltak rendelkezésünkre. Nagyon ízlésesen berendezett szobák vártak minket, mindegyik pompás kis fürdőszobával egybekötve.
      Másnap korán reggel indult neki a csapat a hosszú prágai túrának.  Első állomásunk a várnegyed (Hradzsin), ahova csak elég komoly ellenőrzések során juthattunk be. A prágai várban megtekinthettük a Szent Vitus Székesegyházat, amely kívül- belül varázslatos látványt nyújtott. Ezután kívülről megnéztük a Cseh elnök rezidenciáját. A főtér közepén láthattuk sárkányölő Szent György lovasszobrát. Utána betekintést nyerhettünk a vár egyes termeibe, épületeibe. A vár következő fontos látnivalója az Arany utca, melynek ezeregy legendája van.  A várlátogatás után megismerhettük Prága belvárosát közelebbről. Csodás utcákon és tereken haladtunk át, míg eljutottunk a Károly-hídig. Néhol véletlenszerűen díszes pávákat is láthattunk a parkokban. A Károly-hídon rengeteg turista megfordult meg velünk együtt. Ezt az ott élő emberek rendkívül okosan kihasználják. A nap fénypontja egy hajótúra volt a Moldva folyón. Ezt mindnyájan nagyon élveztük. A hajókázás után visszamentünk a szállásra.

Bővebben...

Bonyhádi sporttalálkozó

Ismét megrendezésre került Bonyhádon a sporthétvége, amin a mi osztlyunk is részt vett. Itt három sportágban indultunk, röplabda, foci és ping-pong. Mikor megérkeztünk volt egy megnyitó, majd ismerkedős verseny, ahol sok régi baráttal találkoztunk, akiket még Zánkán ismertünk meg.  Szombaton reggel volt két röpi verseny, majd foci. 

Bővebben...

Kollégiumi hétvége eseményei

Robotika foglalkozás

A váci LogiScool iskola tanárainak vezetésével ismerkedtünk a robotika világával. Az apró kis robotokat szét kellett szerelnünk. Ha ezzel a feladattal könnyen megbirkóztunk, ismét "életre" kellett kelteni őket töltés pumpálva nyákjaikba. Majd ezután a programozás következett. Először csak egyszerűbb feladatokat adtunk a robotoknak. Majd dallamot szólaltattunk meg rajtuk, végül egy előre létrehozott pályán kellett végigmenniük.

 

Bővebben...

1001 év

 

 

Január 24-én ellátogattunk a budapesti RAM Colosseumba az Experidance egyik táncelőadására.
Az előadás címe Ezeregyév és hazánk eddigi történelmét dolgozta fel a Honfoglalástól az úttörőtáborokig, de benne volt a világháborúk, az 1848-49-es szabadság harc, a Rákóczi szabadságharc és a kereszténység felvétele, de ezeken kívül benne volt a jó és a rossz örökös harca valamint Ádám és Éva, s a bűnbeesés. A legnagyobb megdöbbenést Petőfi megjelenése okozta._
Az egész előadás alatt végig csak táncoltak és maximum zenei aláfestések voltak, de a művészek testbeszéde és jelmezei teljesen érthetővé és élvezhetővé tették a darabot. Személyes kedvencünk volt a 21 tánckép közül a törökök, az apácák és az úttörők tánca. Mi kedvenc szereplőink a teremtő, Lucifer és Éva volt.
Csak ajánlani tudjuk bárkinek bármely előadását az Experidance-nek, nem fogják megbánni!

Karácsonyi műsor

 

Nem mindennapi esemény a Karácsony, különleges mindannyiunk számára. Ebben az időszakban egymás iránti szeretetünk és mély érzelmeink nyilvánulnak meg. Mi, 9/AJTP-sek, mint egy különleges program tanulói, Mi is különleges műsorral szerettünk volna kedveskedni ezzel is bizonyítva, hogy mennyire fontos számunkra a Karácsony. Nem mondom, hogy mindig könnyű a közös munka, sokszor szívesebben lettem volna máshol, de a többiek szeretete és az ünnepi láz magával ragadott. Sokat dolgoztunk rá, hogy ez mind megvalósuljon, de a végeredmény áhítatos lett. Sok köszönettel és hálával tartozunk István Gyöngyi tanárnőnek, aki nemcsak a felkészítésünkben játszott nagy szerepet (mint Leonardo DiCaprio a Titanicban), de végsőkig kitartott hite példátlan volt. Akkor is mellettünk volt, amikor más már lemondott volna rólunk. A műsort a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium dísztermében adtuk elő. Az előadásnak hatalmas sikere volt.

Mátyás Kitti és Buzás Emese
9/AJTP

Bővebben...

Prágai tanulmányi kirándulás

A nyáron Prágában voltunk. Izgalmakkal teli 3 napot töltöttünk ott. Megnéztük a város különböző nevezetességeit és látványosságait is.
2017. július 27-én reggel 7 órakor indultunk. Nagyon vártuk már, hogy elinduljunk és kezdetét vegye a hatalmas kaland, amit számunkra Prága rejtegetett. Az út igencsak hosszú volt, de ez sem tántorított el minket a várva várt izgalmaktól. Az út első szakaszában már mindenki elég fáradt volt, pedig nem is utaztunk igazán sokat. Első megállónk Pozsonyban volt, ahol belekukkantottunk a város egyes részeibe. Aztán Prágába érkezve nagyon kedvesen fogadtak minket a helyiek. Az ételek, amiket kaptunk nagyon ízletesek voltak.

Bővebben...

Szalagavató

Talán ez az egyik legjobban várt nap volt az elmúlt 5 év alatt. Mikor elérkezik ez a nap, belegondol az ember, hogy  mennyit gürcölt a felkészüléssel hónapokon át. A hosszas tánc, ruha és komoly műsor próbák, a vidám műsor összeállítása is emlékezetes marad. Rengeteg időt öltünk bele, de megérte. Látni, hogy mennyire büszkék rád elsősorban a szüleid és tanáraid is.Rájövünk arra, hogy lassan utunk végéhez értünk, bár itt még együtt fejezzük  be ezt, amit elkezdtünk, de a következő céljainkat már külön-külön érjük majd el. Izgatottan várni azt, hogy mit hozz számunkra a jövő. Kivé válunk, milyen emberek leszünk? Meg kell szűnnünk gyerekeknek lenni, mert fel kell nőnünk a kinti világhoz.

Bővebben...

Mezőberényben nosztalgiáztuk

2017. szeptember 2.-án a végzős osztály elindult egy közös találkozójára Mezőberénybe. Az első nap, egy pénteki nap volt, megismerkedtünk a többi AJTP-s osztállyal, csodálatos embereket ismerhetünk meg. Láttuk mások kirándulásait, produkcióját, amikkel készültek. Este volt még egy jó buli és tábortűz azoknak, akik nem annyira szeretik a zsongást. 

Bővebben...

Bécs adventi vásár

2017. 12.09-én reggel 6 órakor elindultunk Bécsbe. Minden osztályból 10 ember mehetett a nevelőtanáraik kíséretével. Budapesten felszállt az idegenvezetőnk, aki egész nap eligazított minket. Az út odafelé nagyon jó hangulatban telt, ezenkívül nagyon sok érdekes dolgot láthattunk, hallhattunk az idegenvezető által. Bécsbe érve elsőnek a csoki gyárba mentünk, ahol megfigyelhettük a dolgozók munkáját, illetve mi magunk is megkóstolhattuk a bécsi csokoládékat. Ezek után a csoki gyár ajándékboltjába mehettünk be, ahol nagyon jó ajándékokat vehettünk. Mindezek után a város megtekintése következett, amely nagyon izgalmasnak bizonyult mindenki számára. Délután ellátogattunk a Bécsi vásárba. Ott mindenki kedve szerint vásárolhatott. A vásár után a buszra várva újból találkoztunk a megbeszélt helyen és beszámoltunk egymásnak a napi élményeinkről, ezután hazaindultunk. Hazaérve mindenki fáradtan, de boldogan aludt el.

Bővebben...

Erdélyben jártunk

Éjjel három órakor indultunk útnak. Elsőként Nagyváradon álltunk meg, majd nem sokkal később a Király-hágónál. Ez Erdély egy magas pontja, gyönyörű táj vett körbe minket. Ismét buszra szálltunk és irányt vettünk szállásunk felé, ami Zeteváralján volt. Izgatottan elfoglaltuk faházainkat, azután éhező hassal vártuk vacsoránkat, majd csodás beszélgetések után irány volt az ágy, hiszen másnap várt ránk egy újabb nap.

Bővebben...

Novemberi hétvége

Novemberi kollégiumi hétvégénk alkalmával sok programban volt részünk.
Pénteken vacsora után moziba mentünk, ahol megnéztük az „Igazság ligája” című filmet.
Szombaton délelőtt különböző előadások vártak ránk. Mindenkinek kettőn kellett részt vennie.

A következő előadások és foglalkozások voltak megtartva:

Robotika – Logiscool: M-bot
A Vácról érkezett oktatók bemutatták a robotika alapjait.


2017. november 18.-án délelőtt robotikai előadáson vettünk részt. Először a robot fogalmát, felépítését néztük meg egy prezentáción. Ezután csoportokat alkottunk, minden csoport kapott 1-1 M –botot. Első feladatunk a robot szétszedése volt, ha minden alkatrészt eltávolítottunk, akkor a második feladatunk a robot összerakása volt, ez nagyon izgalmas feladatnak bizonyult. Miután beprogramoztuk elsőnek USB-n, majd Wi-fi-n keresztül irányítottuk robotjainkat. Természetesen versenyeztünk velük. Szuper élményekben gazdagodtunk, nagyon izgalmas délelőtt volt

Pauer Edit és Pauer Csilla


Szombaton reggel robotika foglalkozásra mentünk. A nevelőtanárunk még hetekkel ezelőtt kérdezte, hogy van-e kedvünk jelentkezni, és mi igennel válaszoltunk, mert nagyon érdekelt a téma. A kollégium klubjában volt a foglalkozás. Az oktató bemutatta, hogy mi az az m-bot és mikre képes. Négy fős csoportokra lettünk osztva. Minden csoport kapott egy-egy robotot. Megfigyelésem szerint két ember szerelte szét a robotot és a maradék két ember szerelte össze. Összeszerelésnél vigyázni kellett, hogy mit hova teszünk vissza. Ezután megmutatta az oktató, hogy milyen programot fogunk használni a robot irányításához. Majd szabadon programozhattuk a robotunkat, hogy mit tegyen; egy gombnyomásra bármit be lehetett állítani, mint például: a LED színét, milyen hangon szólaljon meg az m-bot, milyen gyorsan menjen, és merre. A foglalkozás végén robot harcot is láthattunk. Nagyon élveztük a foglalkozást, reméljük lesz ilyen legközelebb is.

Bagoly Gábor és Matuch Richárd

Bővebben...

Lengyelországban jártunk

A nyáron Lengyelországba kirándultunk. Csodás 4 napot töltöttünk itt az osztállyal. Megnéztük Krakkó, Zakopane, Auschwitz és Wadowice nevezetességeit.

Bővebben...

Zánkai gólyatábor

Augusztus 20.-án vasárnap reggel kezdtük meg utunkat Zánkára, mi a 9./AJTP osztály. Körülbelül 3 és fél órát utaztunk és nem hazudok, ha azt mondom, hogy már a buszon összekovácsolódott a csapat

Bővebben...

Pécsi Művészeti Fesztivál

Az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő Pécsi Művészeti Fesztiválon, ahol az ország minden részéből érkező kb. 700 diák versengett fergeteges hangulatban, a 9/AJTP osztály tanulói nagyon eredményesen szerepeltek.

Három kategóriában is szereztünk oklevelet:

Próza mondás:    Csampa Karolina - Arany minősítés
Szóló ének:   Pauer Csilla - Ezüst minősítés
Színjátszás:  A csoportunk különdíjat kapott ( Pauer Csilla, Pauer Edit, Zachar Izabella, Bárány Ignác, Dinnyés Szofia)    

Büszkék vagyunk rájuk és szívből gratulálunk nekik!

Bővebben...

Joomla School Templates by Joomlashack