Arany János Program eseményei

Arany János Program eseményei

AJTP felvételi eljárás

Legyél Te is "Aranyos"!

 

A plakát nagyobb méretben ide kattintva tölthető le!

Erdei iskolai beszámoló

Szeptember első hétvégéjén a 9/d osztály az AJTP keretében erdei iskolai programon vett részt Kóspallagon.
Minden program a szabadban, friss levegőn volt megtartva. Megérkezéskor egy rövid szabadidő után 1,5 órás túrán vettünk részt. A túra után íjászbemutatót tartottak nekünk. Aki akarta ki is próbálhatta. Mindenki, aki kipróbálta ügyesen teljesített. Szabadidőnkben a szálláshelyen lévő medencét is használhattuk. A szombati napon egy 3 órás túrában volt részünk, közben a túlélés módszereit is elsajátíthattuk. A túravezető kincskeresést is szervezett nekünk. A kincskeresés után állatbemutató következett egy solymász révén. Vasárnap a vadon élő állatok életmódját ismerhettük meg egy előadáson. A bemutató után csapatokba kellett állnunk, állat figurákat kellett keresnünk és a tulajdonságok alapján kitalálni, melyik állatról van szó. Ennél a programnál megmutathattuk, hogyan is tudunk csapatban dolgozni. Indulás előtti programon kézügyességünket mutathattuk meg, karkötő készítés formájában. Összefoglalva, ez a 3 nap jól telt, mindenki jól érezte magát a hétvégén.

Budai Alina
9.D

 
 

Búcsú

Sajátos körülmények között búcsúztam ma diákjaimtól. Egy filmet készítettem melyben elmondtam beszédemet. A beszéd alább olvasható.

Bővebben...

Sítábor

2020. február 10-től 14-ig a 9. AJTP sítáborban volt, Kokaván.
Az érkezésünk napján a rossz időjárási körülmények miatt a szálláson maradtunk, kártyáztunk, eltöltöttük a nap hátralévő részét. Másnap reggeli után felszerelkeztünk, és kisétáltunk a pályára, ahol megkezdődött a síoktatás. Nagy volt a szél, szinte hátralökött minket. Az alapok megtanulása, és az ebéd után többen a sípálya melletti központban maradtak, néhányan visszamentünk a kicsi gyakorlópályára, kipróbáltuk a felvonót, sokszor elestünk, de nem adtuk fel. A szerdai és csütörtöki napon az ügyesebbik része a csapatnak mehetett a nagy pályára, amíg a gyengébbek a kis pályán gyakoroltak. Pénteken még egy utolsó lehetőségünk nyílt még utoljára lecsúszni a nagy pályán, kiélvezni a friss hegyi levegőt.
Összefoglalva, a legtöbben megtanultak, és mindenki fáradtan, de mosolyogva ért haza.

Berki Viktória
9./AJTP

AJTP felvételi

Január 17.-én 31 nyolcadikos diák érkezett a kollégiumba, hogy részt vegyenek az Arany János Program felvételi eljárásában. Egy kis tájékoztató után a segítő diákok vezetésével elfoglalták szobáikat. 15 órakor kezdetét vette a megmérettetés, ahol mintegy két óra időtartamban kellett megoldaniuk az AJTP felvételi feladatait. Vacsora után moziba mentünk, ahol megnéztük a Dr. Doulittle című filmet. Este egy közös beszélgetésen vettek rész az osztályfőnökök és a nyolcadikos diákok. Minden diák mesélt magáról néhány mondatot. Másnap, azaz szombaton reggel megkezdődött az országos gimnáziumi felvételi eljárás, melynek végeztével ebéd után hazautaztak a leendő „Aranyosok”.

Arany János Program felvételi 2019.

Arany János Tehetséggondozó Program fontosabb dátumai:

 

Időpont Esemény
2019.11.22-23. Toborzó tábor az általános iskolák nyolcadikos diákjainak:
Színház, csoportfoglalkozás, kézműves foglalkozás, ismerkedés.
2019.11.18-22. Regisztráció a nyílt napra
2019.11.26. 8:00 - 12:00 Nyílt nap és tájékoztató az Arany János Tehetséggondozó Programba (AJTP) jelentkező diákoknak és szüleiknek
2019.12.06 Jelentkezés a központi írásbeli felvételire
2019.12.11. Arany János Tehetséggondozó Program pályázat benyújtási határideje. A postai bélyegző legyen ezen a napon.
2020.01.17. 15:00 AJTP felvételi vizsga

2020.01.18.
10:00

Központi felvételi vizsga

2020.01.23.
14:00

Pótfelvételi központi vizsga
2020.01.25. Pótfelvételi AJTP

 

A 9/AJTP karácsonyi műsora

Ünnepi műsorunkra több héten keresztül készültünk. Ez idő alatt nagyon jól, sőt túl jól éreztük magunkat. Sokat nevettünk, s  az volt benne a kihívás, hogy a műsor alatt mégis fegyelmezettek legyünk. A próbák alatt szinte hibátlanul teljesítettünk, ellentétben a műsoron többet hibáztunk. Szerintem az egész osztály izgult, de szerintem ez nem lényeges, hanem a műsor mondandója. A Betlehemi Kis Jézusról, Annak születéséről, s az előtte-utána történt dolgokról szól. Hogyan utasítják el a fogadósék Szűz Máriát és Józsefet, aztán meg  hogyan alázkodnak meg a Kis Jézus előtt, és hogyan bánják meg a kapzsiságukat a fogadós és a fogadósné.
Ünnepi  előadásunkon sokan megjelentek, főként szülők, továbbá tanárok és diáktársak, tele volt a díszterem. Jó érzéssel emlékszem vissza erre az ünnepre.

Bárány Anzelm
9/AJTP

Mézeskalácssütő verseny

2019. december 12-én került idén is megrendezésre kollégiumunkban a mézeskalácssütő verseny. A diákok évről-évre egyre kreatívabb mintákkal és formákkal készülnek, ami idén is így volt. A versenyen hangulatos zene szólt és a tanárok segítőkészen válaszoltak a receptre vonatkozó kérdésekre. A délutánunk hangulatosan telt el és nagyon szép süteményeket láthatott a zsűri. Elmondhatjuk, hogy kellőképpen elkezdtük a hangolódást a karácsonyra ezen a csodálatos délutánon.

Bővebben...

Debrecenben

Ebben a tanévben szervezett jutalomutunk Debrecenbe vezetett. Korán reggel, félig álomban indultunk el a kollégium elől. Egy rövid megállót közbe iktatva érkeztünk meg az ország második legnagyobb városába. Elsőként az Agora Természettudományos Élményközpontban töltöttünk el néhány órát.

Bővebben...

Csesztvei kirándulás

 

2019. október 15-én a Madách Imre Kollégium 9/AJTP-s tanulói Csesztvére látogattunk el a Madách Imre emlékmúzeumhoz. Madách itt Nógrád politikai életének is részese volt.
A Madách Kúria épületében jelenleg múzeum működik. Az épületet, melyben egykor a Madách család élt egy szép, gondozott park határol, mely természetvédelmi terület.
A múzeum korhű dokumentumokkal idézi fel Madách életét és munkásságát. Láthattuk személyes bútorait és gyermekkori bölcsője is itt található meg. A múzeumban minden egyes szobához külön hanganyagot kaptunk, ami segített a tájékozódásban. Az egyik szobában Madách korában viselt ruhákat próbálhattuk fel és drámáiból játszhattunk el részletek. Arany János 1963-as látogatására egy emléktábla utal. Körülbelül másfél óra alatt jártuk be a múzeumot, majd visszautaztunk a Kollégiumba.
Én még sosem jártam Csesztvén és nagyon tetszett a Madách Imre Emlékház. Örülök, hogy ilyen rendhagyó kirándulással emlékeztünk Madáchra.

Baranyi Lilian
9/AJTP

Civitas Fortissima kerékpár emléktúra az Ipoly mentén

Megkezdődött a 2019-2020 tanév, egyben megnyitotta kapuit a Madách Imre Kollégium. Az első Arany János hétvégén a Civitas Fortissima emlékév alkalmából bicikli túrára mentünk a kollégium diákjai, nevelőtanáraik kíséretével. Ezenkívül a város általános iskoláiból is érkeztek diákok és tanárok, így 35-en gyűltünk össze. Reggel 9 órakor indultunk Drégelypalánkra. Az út nagyon jó hangulatban telt és szerencsére a lendületünk sem hagyott el. Drégelypalánkra érkezve a Szondi Kiállító és Turisztikai Központban nagyon nagy szeretettel üdvözöltek minket. Pauer Csilla a kollégium 11.-es diákjától egy éneket hallhattunk, majd ismertették velünk a következő óra menetét. Elsőnek egy kisfilmet láthattunk, melyben a Drégely vár történetét ismerhettük meg, majd különböző kiállításokon vehettünk részt. A vállalkozó szellemű diákok beöltözhettek korhű ruhákba. Személy szerint én is beöltöztem így bele tudtam csöppenni a régi kor hangulatába. Indulás előtt a kiállító központ lángossal és szörppel vendégelt meg minket. Étkezést követően teli hassal hazaindultunk. Véleményem szerint mindenki kellemesen elfáradt, és ezen felül hatalmas élményekkel (és izomlázzal) gazdagodtunk.

 

Pauer Edit

Erdély

 

Idén nyáron Erdélyben jártunk. Július 29-én hétfőn indultunk hajnali négykor a kollégium elől. Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol a Szent László Székesegyházat néztük meg. Az esti órákban értünk szálláshelyünkre, Zeteváraljára. A szobák elfoglalása után egy roppant finom vacsorával koronáztuk meg a napunkat, amit szállásadóink készítettek. Kedvességük és vendégszeretetük az utolsó napig végig kísérte ottlétünket. A 4 nap alatt rengeteg gyönyörű helyet bejártunk - Zetelaki-víztározó, Parajd, Gyergyószentmiklós, Békás-szoros, Gyilkos- tó, Szejkefürdő, Segesvár, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Csíksomlyó, Korond, Kolozsvár – felsorolni is elég nehéz. Az időjárás is kegyes volt hozzánk a héten, ami azért nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Rengeteg élményben, kalandban volt együtt részünk. Az osztály még jobban összekovácsolódott, ami hasznos lehet az új tanév megkezdéséhez.

Bővebben...

Lengyelországban jártunk

Lengyelországban jártunk. Első állomásunk Zakopaneban volt, ahol megnéztük a főutcát és szabadprogram keretében felmentünk a Gobalowka-ra is. Krakkóban elfoglaltuk a szállásunkat. A szobák megfelelőek voltak. Az étkezés a helyi ízeken alapult, néhány étel kicsit furcsa volt számunkra. Vacsora után megnéztük a várost. Másnap a náci halál és munkatábor emlékhelyet látogattuk meg. A több órás vezetésen megtudhattunk az ott működő náci gépezetről. A múzeum számos érdekességet bemutat Anna Kafka bőröndjén át a munkatábori épületekig. Jártunk Wadowicében is, ahol a fiatalok és a családok pápájának, II. János Pál Pápa szülőházát és emlékkiállítását tekintettük meg, A kiállítás bemutatja II. János Pál életét, papságától a pápaságig vezető utat, és mindennek kiindulópontját, a családi ház három szobáját is. Következő napon Krakkó történelmi belvárosát tekintettük meg nappal és éjszakai kivilágításban is. Negyedik napon egy egész napot töltöttünk el Zatorban az Energialandia parkban, ahol számos vidámparki játékot próbálhattunk ki hullámvasúttól a dodgemig. A programot mindenki nagyon élvezte. A medencékhez csak néhány diák látogatott el. A hazafelé vezető úton Szlovákiában végigmentünk a Bélai-Tátra tanösvényén. A fák fölé emelt tanösvényről és a kilátóról a távolabbi hegyek is láthatóak. A kirándulás tartalmas volt, mindenki megtalálta a számáéra érdekes helyeket, programokat.

Bővebben...

Nyelvi táborban

Augusztus 21-én, szerdán kora reggel elindultunk Miskolctapolcára, ahol a Junior Üdülőparkban szálltunk meg. Kis faházakba lettünk beosztva. A szobák elfoglalása után megebédeltünk és megkezdődtek az érdekes és hasznos nyelvi órák is, amelyek segítettek feleleveníteni a tanultakat. A második nap a reggeli órákkal indult, utána pedig ellátogattunk Miskolc városába, ahol megtekintettük a várost. A következő megálló az Avasi kilátó volt, ahol teljes tájképet kaptunk a városról. Következő napon már rutinosan indult a reggel a megszokott nyelvi órákkal, a délutánt a miskolci barlangfürdőben töltöttük, ahol rengeteg élményt szereztünk. Az utolsó nap is eljött, a reggel szokásosan indult és ebéd után elindultunk haza.
Nagyon jól éreztük magunkat, a lehetőség is nagyon jó volt arra, hogy még jobban megismerkedjünk az idegen nyelvekkel.

 

Bővebben...

Ünnepi ballagás

Milyen jó volt 5 évig a Madách Imre Kollégium lakójának lenni! Éreztem ezt a jókedvű sóhajt sok diák részéről, miközben ünnepi keretek között elballagtak szeretett intézményükből.
Valódi közösségi szellem működött. Voltak szorgalmas diákok és voltak jó nevelők, akik foglalkoztak azzal, hogy a házirend be legyen tartva, hogy a diákok eleget tegyenek a legfőbb elvárásnak: a tanulásnak, hiszen ezért küldték őket a szülők az Arany János Programba. Elsősorban tehát a tanulás volt a fontos, de emellett zajlott itt egyéb is. Például kulturális élet, szabadidős programok megannyi választékban… Mindezen élmények pozitív hozadékát remélem fiataljaim életében.
Talán odafigyeléssel, energiaráfordítással lehet tenni azért, hogy megmaradjon az a kohézió a fiatalok között, az a baráti viszony, amely majd hosszú évek során fennmarad és élethosszig tart a kollégium révén.

Biró Annamária
csoportvezető nevelőtanár

Bonyhádi beszámoló

Péntek délután 1 órakor indultunk el Balassagyarmatról, egy rövid megállóval zökkenőmentes utunk volt Bonyhádig, ahova délután 6 óra 30 perckor érkeztünk meg, és elfoglaltuk a szállást. Vacsora után egy ismerkedős sportvetélkedőn vettünk részt, ahol jól éreztük magunkat. A szállás és a kaja nagyon jó volt! Másnap egy reggeli után sportversenyeken vettünk részt, ahol csapatversenyben nem értünk el helyezést, de Gál Péter 3. helyezést ért el céllövészetben! Este vacsora után buli volt, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Másnap, azaz vasárnap reggeli után kipakoltunk a szobából, majd elindultunk egy közös buszos kirándulásra, Szekszárdra, ahol a város főterét tekintettük meg. Később tovább indultunk Decsre, ahol egy csodás néptáncos előadást tekintettünk meg, majd a környékben elhíresült kalácsfélét kóstoltunk. Visszautaztunk Bonyhádra, ahonnan ebéd után indultunk haza. A hazautunk is probléma mentesen telt, Balassagyarmatra 16 óra 30 perckor érkeztünk meg. Nagyon jól éreztük magunkat, sok új diáktársunkat ismerhettük meg.

Arany Születik

2019. április 1-én megrendezésre került a Madách Imre Kollégium diákjai között a legelső Arany Születik Tehetségkutató. Sok diák közreműködött a program megszervezésében és lebonyolításában. A négy fős zsűrinek 7 csodás produkcióból kellett kiválasztania a legjobbakat. A zsűri tagjai voltak: Litavszki Fanni, a tavaly elballagott ex-DÖK-elnök, Hering Arnold nevelőtanár, Kiss Dorottya, a mostani DÖK-elnök és Jele Dávid nevelőtanár.  A diákok készültek saját és átdolgozott dalokkal, paródiákkal, versekkel, táncokkal. Szóval sokfajta szuper produkciót láthattunk. Köszönjük a diákok felkészülését és hogy ilyen jó előadásokkal készültek nekünk. A nagyszámú nézőközönségnek pedig köszönjük a nagy tapsokat, szurkolást és  a hangulatot. Szerintem mindenki, aki részt vett az eseményen elmondhatja, hogy nagyon jól érezte magát és sok új tehetséget láthatott az AJTP-ben. Hisz ez az Arany Születik lényege. 

A következő eredmények születtek:
1.hely Pauer Csilla-ének
2.hely Daddy pici lányai - tánc
3.hely Team - tánc
Jövőre újra, ugyanitt még több versenyzővel találkozunk.

DÖKAz Arany Születik Tehetségkutató véleményem szerint egy nagyon izgalmas és vidám program volt, amiben a kollégium lakói megmutathatták miben tehetségesek és mit szeretnek csinálni. A versenyszámok nagyon változatosak, és egyediek voltak. Mindenki kíváncsian várta a versenybe szálló barátait, hogy szurkolhasson értük akárcsak a zsűri. A hangulat kimagaslóan jó volt. A zsűri igazságosan, de nem túl kőszívűen pontozta a versenybe szálló diákokat. Az este végén három helyezést osztottak ki és minden versenyző oklevelet kapott emlékbe, az elsőnek megrendezett Arany Születik Tehetségkutató emlékére.

Vivien

Márciusi kollégiumi hétvége programja

A kollégiumi hétvégén változatos programokra került sor. A Balassagyarmati Természettudományi Központ munkatársai felkeresték intézményünket egy kis bemutató erejéig. Minden diák kipróbálhatta a virtuális valóság terét.

A Menő Menza Projekt keretében három foglalkozásra is sor került.

Diákjaink hidegtálakat készítettek:

A foglalkozásról bővebben itt olvashat.

Sütemények és torták készítésében is megmutatták tehetségüket.

A foglalkozásról bővebben itt olvashat: Sütemény készítés, tortadíszítés.

Pénteken este moziba mentünk, ahol a Családi bunyó című filmet tekintettük meg.
Szombaton pedig a budapesti Új Színházban néztük meg Mikszáth Kálmán Noszty fiú esete Tóth Marival című művének színpadi változatát.

Irodalmi verseny

Gratulálunk Pauer Csilla 10. évfolyamos tanulónak az Országos Irodalmi Versenyen elért harmadik helyezéséhez.

Arany János Program felvétei eljárás

Arany János Tehetséggondozó Program fontosabb dátumai:

 

Időpont Esemény
2018.11.26. 8:00 - 12:00 Nyílt nap és tájékoztató az Arany János Tehetséggondozó Programba (AJTP) jelentkező diákoknak és szüleiknek
2018.11.30.-12.01.

Toborzó tábor az általános iskolák nyolcadikos diákjainak:
Színház, csoportfoglalkozás, kézműves foglalkozás, ismerkedés.

2018.12.11. Arany János Tehetséggondozó Program pályázat benyújtási határideje. A postai bélyegző legyen ezen a napon.
2019.01.18. Találkozó a programba jelentkezőkkel a Madách Imre Kollégiumban
AJTP felvételi vizsga
2019.01.19. 10:00 Központi írásbeli felvételi vizsga a programba jelentkezők számára
2019.01.24. 14:00 Pótló központi írásbeli felvételi vizsga a programba jelentkezők számára
2019.02.08. A programba jelentkezők felvételi eredményének kiértesítése
2019.06.20. Beiratkozás a 9./AJTP osztályba felvett diákoknak
2019.06.20. 11:00 Szülői értekezlet a 9./AJTP osztályba felvett diákok szüleinek

Letölthető fileok:
Fontosabb dátumok
AJTP pályázati felhívás
AJTP pályázat 1. számú melléklete
AJTP pályázat 2. számú melléklete
AJTP pályázat 3. számú melléklete
AJTP pályázat 4. számú melléklete
AJTP pályázat 5. számú melléklete
AJTP pályázat 6. számú melléklete

Pécsi Művészeti Fesztivál

A 2018-as tanévben az osztályunk Pécsre utazott egy hétvége keretén belül a XVII. Művészeti Fesztiválra. A felkészülést hónapokkal a fesztivál előtt megkezdtük, hogy minél jobban teljesítsenek csapataink. Többféle kategóriában jelentkeztünk, többek között a színjátszás, ének, tánc, vers és prózamondás volt a választott „kihívás”. A felkészítő tanáraink próbáltak a legtöbbet segíteni azért, hogy az előadásaink tökéletesek legyenek.A megrendezett versenyek között, próbáltunk minél több előadást megtekinteni, és szurkolni az osztálytársainknak. Mikor véget értek az aznapi megmérettetések az osztály elindult vissza ebédelni, és készülni a következő napra. A fesztivál utolsó napján volt egy záró buli és egyben eredményhirdetés is, amin megtudtuk az elért helyezéseinket. Kijelenthetjük, hogy sikeresen zártuk a fesztivált. Három oklevéllel a kezünkben térhettünk haza. Két különdíjassal és egy harmadik helyezéssel. A felkészítő tanáraink és az iskolánk is nagyon büszke volt az elért eredményeinkre és a teljesítményünkre is.


Varga Vivien
9.c

Toborzó tábor

2018.11.30-12.01 között az Arany János Program toborzó tábora zajlott a kollégiumunkban.
Pénteken ebéd után Budapestre indultunk a program iránt érdeklődő diákokkal. Színházba mentünk. A József Attila Színházban megtekintettük a Légy jó mindhalálig című darabot.
Mindenkit ámulatba ejtett Nyilas Misi személyisége és az őt alakító kisgyerek példaértékű szereplése, munkája.


Szombaton olyan programon vettek részt a diákok, ahol  problémamegoldó képességüket tudták fejleszteni. A délelőtt következő eseménye  kézműves szakkör volt, karácsonyi ajándékként fényképkeretet készítettek el, amit haza is vittek.Bővebben...

Gólyatáborozás

A tábor előtt a kollégiumban gyülekeztünk, ahol már elkezdtünk ismerkedni az osztálytársainkkal. A beszélgetések után elindultunk Bánkra, a kalandparkba. Útközben a buszon zenét hallgattunk és hülyéskedtünk. Amikor odaértünk kipróbálhattunk különféle játékokat. A játékokhoz szükséges volt a biztonsági felszerelés. Nagyon izgalmas volt, sokan bátrak voltak és végigmentek a pályán. Mikor vége lett, felszálltunk a buszra és elindult a szállásra, Nőtincsre. Megérkeztünk, elfoglaltuk a szállást, berendezkedtünk, aztán kis beszélgetés után szabadprogram volt. Majd elmentünk vacsorázni és utána ismerkedős játékot játszottunk. Az este nagyon jól telt el a baráti körrel. Másnap reggel, reggeli után kézműves foglalkozáson, agyagozáson vehettünk részt. Ezek után lovaskocsizás is következett, majd elmentünk a vadasparkba, ahol traktoron vittek körbe, amíg minden állatot megtekintettünk. Aztán visszamentünk a szállásra, ahol megint játszottunk. A legjobb program a Ki Mit Tud volt, amiben mindannyian szerepeltünk. Volt aki énekelt, táncolt és verset mondott. Lassan el is érkezett a takarodó. A legutolsó nap reggel, megint csak reggeli után, összepakoltuk a dolgainkat és elindultunk Kismarosra vonatozni. Ott leszálltunk megtekinteni a tópartot, körülnéztünk és sétáltunk. Aztán elbúcsúztunk a barátainktól. Volt aki már menni akart, de voltak, akik maradni szerettek volna. Nagyon jól éreztük magunkat a programokon is, izgalmasak voltak.
Úgy éreztük felépült a baráti körünkben az összetartás.

Bővebben...

6:3

A 9.c osztály 4 tanulója Budapesten egy Magyar Futball Labdarúgó vetélkedőn vett részt, ahol elég szép eredményt értek el. Több, mint száz csapatból a 4. helyezést sikerült elhozni, épp, hogy lecsúszva a 3. helyről. A vetélkedőn különböző izgalmas feladatok voltak, amelyhez rendesen utána kellet járniuk a diákoknak. Találkozhattak egy híres legenda, Bozsik József fiával, Bozsik Péterrel is. A vetélkedőre itthoni feladatokat is kellet készíteni, egy pár soros összefoglalást az Aranycsapat 6:3-as mérkőzéséről, amelyet a csapatunk versben foglalt össze:
„A város London a stadion az Wembley,
a győzelemért a csapat mindent megfog tenni.
Mert 90 éve veretlen az angol,
de a magyar csapat győzelemre hangol.

A meccstől nagy gólzáport várunk,
reméljük a kapuban sok gólt találunk.
Mindenki tudja hogy a magyarok nagyok
de az angol csapatok még ugyanolyan, .... jók.

Egy perc alatt egy gól, s az angol csapat borul.
De ne bízzuk el magunkat hisz a labda gurul.
Válaszol az angol egy-egy az állás,
de folytatjuk hisz nincs megállás.

Puskás s Hidegkuti újra harcba száll s a kapuban újabb három gólt talál.
Nagy a baj az Angol csapat szépít, az eredményre egyre jobban épít.
Megjelenik Bozsik s beveszi a hálót
Hidegkuti Nándor a hatodikat vágó.

Nagy az öröm megnyertük a meccset,
Tizenkét ember tett ma hősies tettet.
Hidegkuti hármat, Puskás kettőt rúgott,
Bozsik e mellé még egyet húzott.
Százötezer embernek dobban egyszerre szíve,
megérte a jegy, nem hiába jöttünk ide.

Ez volt nálunk a legjobb csapat, itt volt legnagyobb az akarat.
Aki látta e meccset annak örök emlék marad."

Bővebben...

Lengyelországban jártunk

Első nap Zakopane belvárosába látogattunk el. A városközpont megtekintése után tovább utaztunk Krakkóba a szállásunkra.

Bővebben...

Parlamenti különóra

Parlamenti különórán jártuk, mely 2018.11.04-én került megrendezésre a 11. évfolyamos diákok számára. Több iskolából jöttek diákok. Az Országházhoz érkezve az őrség várt minket, névsort olvasva ellenőriztek és bekísértek az épületbe. Elsőként megkaptuk az idegenvezetőnket, aki egész nap kísért és tájékoztatott minket az eseményekről. Az nap első programja egy előadás volt dr. Hiller István előadásában. Ismertette velünk jogkörét, az Országházról néhány információt megtudhattunk tőle. Majd sietnie kellett  az  Országgyűlés ülésnapjára. Az ismertetések után egy szituációs játékban volt lehetőségünk részt venni, mely „A rovar evés bevezetése Magyarországon” című törvény bevezetésének megvitatása volt.
Majd a játékok után elvittek minket ebédelni, ahol szendvicseket és süteményeket ehettünk. Ezek után a könyvtárba látogattunk el, mikor ott végeztünk megnéztük a koronát és megtudtunk csupa érdekes dolgot róla. A Parlamentben azon szerencsés emberek közé tartozhattunk, akik egy kis időre belepillanthattak az országgyűlésbe, ahol a szemétszállításról volt szó. A sok információt, amit kaptunk egy teszt alapján kérdezték ki, ahol a szerencsés csoport tortát kapott. Végül a díszőrség bemutatót tartott nekünk, ezzel elbúcsúzva tőlünk. Majd a buszhoz érkeztünk és indultunk haza.

Bada Bianka Dominika, Danis Henrietta

Prágában jártunk

    

  Július 17-én reggel gyülekezett a csapat Balassagyarmaton. Innen vágtunk neki a hosszú útnak. Budapest és Bécs érintésével érkeztünk meg első az csehországi látnivalókhoz. Megtekintettük a híres Cesky krumlov-i várat, mely Csehország második legnagyobb vára. Miután átsétáltunk a csodaszép fátyolhíd alatt a Moldva mentén betekintést nyerhettünk az Óvárosba, ahol megállt az idő a 18. század környékén. A nap végére megérkeztünk a Prága külvárosában lévő háromcsillagos szállásunkra, ahol meleg vacsorával vártak minket a késői órákban is. Három- négy fős szobák álltak rendelkezésünkre. Nagyon ízlésesen berendezett szobák vártak minket, mindegyik pompás kis fürdőszobával egybekötve.
      Másnap korán reggel indult neki a csapat a hosszú prágai túrának.  Első állomásunk a várnegyed (Hradzsin), ahova csak elég komoly ellenőrzések során juthattunk be. A prágai várban megtekinthettük a Szent Vitus Székesegyházat, amely kívül- belül varázslatos látványt nyújtott. Ezután kívülről megnéztük a Cseh elnök rezidenciáját. A főtér közepén láthattuk sárkányölő Szent György lovasszobrát. Utána betekintést nyerhettünk a vár egyes termeibe, épületeibe. A vár következő fontos látnivalója az Arany utca, melynek ezeregy legendája van.  A várlátogatás után megismerhettük Prága belvárosát közelebbről. Csodás utcákon és tereken haladtunk át, míg eljutottunk a Károly-hídig. Néhol véletlenszerűen díszes pávákat is láthattunk a parkokban. A Károly-hídon rengeteg turista megfordult meg velünk együtt. Ezt az ott élő emberek rendkívül okosan kihasználják. A nap fénypontja egy hajótúra volt a Moldva folyón. Ezt mindnyájan nagyon élveztük. A hajókázás után visszamentünk a szállásra.

Bővebben...

Erdélyben jártunk

A 2017/18-as tanév sikeres zárása képpen osztályunk meglátogatta Erdély legfőbb nevezetességeit. Tartalmas 5 napot tudhattunk magunk mögött, amiben bőven volt minden.
Hétfőn hajnalban indult meg csapatunk, és a hosszú út alatt főként alvással és közös énekléssel múlattuk az időt. A szállásra este éreztünk ahol meleg fogadtatásban részesültünk és egy kiadós vacsora után visszavonultunk szobáinkba hogy kipihenjük az aznapi fáradalmakat.

Bővebben...

Bonyhádi sporttalálkozó

Ismét megrendezésre került Bonyhádon a sporthétvége, amin a mi osztlyunk is részt vett. Itt három sportágban indultunk, röplabda, foci és ping-pong. Mikor megérkeztünk volt egy megnyitó, majd ismerkedős verseny, ahol sok régi baráttal találkoztunk, akiket még Zánkán ismertünk meg.  Szombaton reggel volt két röpi verseny, majd foci. 

Bővebben...

Joomla School Templates by Joomlashack