Kollégiumunkról

 

Tisztelt Vendégeink!

 

 

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket kollégiumunk honlapján. Remélem, hogy mindenki megtalálja információink között azt, amit keres.

 

Kollégiumunk állami fenntartású köznevelési intézmény.

A kollégium 2017-ben ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját. A jelenlegi helyén a Régimalom úti épületben 1983 óta működik, mintegy 200 diák részére biztosít lakhatási körülményeket, valamint nyújt lehetőséget az iskolai feladatokra való felkészüléshez, szabadidő hasznos eltöltéséhez, sportoláshoz és pihenéshez.

 

Kollégiumunk a Balassi Bálint Gimnáziummal együtt a 2000. évtől részt vesz az Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában, több mint 40 intézmény közös fejlesztő munkájának eredményeire építve. A Program fő célja, a gazdasági versenyképesség növelésén túl a térségi szociális és etnikai hátrányok leküzdése, a társadalmi egyenlőtlenségek elsimítására való törekvés, a tehetséggondozás, a felzárkóztatás útján. A program keretében minden évben megyénként 20-35 nyolcadik osztályt végzett tanuló nyer felvételt. A képzés a Balassi Bálint Gimnáziummal közösen folyik, melyben feltételként szerepel a kollégiumi tagság. Az első évben az úgynevezett előkészítő évfolyam teszi lehetővé diákjaink számára az esetleges, tudásbeli, kulturális, szociális különbségek leküzdését, hatékony tanulási módszerek elsajátítását. Fő cél, hogy a diákok az eltelt öt év után megfelelő felkészültséggel érettségizzenek le.

 

Szervezési formák az AJTP kerettanterv alapján:

 

- speciális foglalkozások (tanulásmódszertan, életvitel, önismeret, színjátszó, személyiségfejlesztés)

- bennmaradós hétvégék,

- szakkörök, művészeti- és sportfoglalkozások, úszásoktatás,

- kollégiumi foglalkozások, hétvégi programok,

- színház- és múzeumlátogatások, lakóhely látogatások,

- nyári-téli állandó programok (gólyatábor, sí-tábor, sí-hétvége)

- nagyobb kirándulások (Felvidék, Erdély, egyéb külföldi célterületek)

- B kategóriájú gépjármű vezetői engedély megszerzése, ECDL tanfolyam, középfokú nyelvvizsga.

 

A tanulók rendszeresen részt vesznek az országos AJTP művészeti-, és sporttalálkozóin, szaktáborain, versenyein.

 

További információk találhatók az AJTP programmal kapcsolatosan a program hivatalos honlapján.

 

Kollégiumunk pedagógia testülete

Az intézmény pedagógiai és nevelési feladatait a kollégium nevelőtestülete látja el. A kollégium nevelőtanárai segítséget nyújtanak a tanuláshoz, emellett a kollégiumi oktatás, felzárkóztatás és korrepetálás lehetőségeit kínálják fel diákjaink számára. Különös figyelmet fordítanak a leszakadó tanulók felzárkóztatására, valamint a kiemelkedő képességű tanulók tehetséggondozására. Szakemberek segítségét vesszük igénybe az egészséges életmódra való nevelésben, az egyedi gondok megoldásában is.

 

A kollégiumi kialakítása

A diákok négy ágyas szobákban laknak. Valamennyi tanulónknak szobánkénti hűtőszekrény használati lehetőséget biztosítunk. Személyes tárgyaikat felújított, beépített szekrényekben helyezhetik el. Tisztálkodásra a szintenként megtalálható közös mosdó illetve zuhanyzó helyiségek állnak rendelkezésre.

 

Diákjaink étkezését a kollégium konyhája biztosítja, figyelembe véve az itt lakók életkori sajátosságait. A diákok részére színvonalas lehetőséget biztosítunk a szabadidő hasznos és kulturált eltöltésére.

 

Választhatják a színjátszó kört, kézműves kört, jelentős a diákújságírók tevékenysége is. A kollégium korszerű multimédiás számítógépekkel és internet eléréssel rendelkezik. Szaktantermekben biztosítani tudjuk, hogy diákjaink elsajátítsák a számítógép kezelői ismereteket.

 

Az internet hozzáférés lehetősége kiszélesíti diákjaink számára az ismeretszerzés lehetőségeit, megnyitja előttük a világot. Könyvtárunk, több mint háromezer kötettel rendelkezik. A társalgók beszélgetéshez, szórakozáshoz, olvasáshoz nyújtanak meghitt, és kellemes környezetet.

 

Az épületet körülölelő kertben kap helyet az aszfaltozott kosárlabda pálya, két teniszpálya, egy kispályás labdarúgó pálya. Nagy látogatottság jellemzi a nemrégiben korszerűen felszerelt kollégiumi testedző termet. 35 darab saját tulajdonú túrakerékpár áll rendelkezésére a kollégiumnak, amely biztosítja a diákok túrázási lehetőségét. Jól felszerelt játékterem, kellemes szórakozást nyújt a szabadidő eltöltésére.

 

Diákönkormányzat

A kollégiumi légkör megteremtésében, valamint a kollégisták jogainak érvényesülésében a diákönkormányzatnak jelentős szerep jut, melynek véleményét a kollégiumi életet szabályozó dokumentumok készítésénél is figyelembe veszi a nevelőtestület.

 

A kollégiumi rendezvényeink

Rendezvényünk közül kiemelkedő fontossággal bír a Madách-hét mely során névadónk előtt tisztelgünk különböző műsorokkal, játékos vetélkedőkkel, sportfoglalkozásokkal. A decemberi kollégiumi hét a karácsony témaköréhez kapcsolódik, mikulás ünnepséggel és karácsonyi vacsorával tesszük emlékezetesebbé diákjaink ünnepét. Februári rendezvényünk a farsang jegyében zajlik, májusban pedig a végzős diákokat búcsúztatjuk el.

Ha bármilyen további kérdése van, forduljon hozzám bizalommal telefonon, e-mail útján, vagy személyesen. Kollégáimmal együtt minden látogatót, érdeklődőt mindig szívesen fogadunk!

 

Kedves Diákok remélem, találkozunk és szeretettel várom jelentkezéseteket!

 

 

 Magyar Zoltán
igazgató

 

Joomla School Templates by Joomlashack