A Menő Menza projektet a Balassagyarmati Madách Kollégium Diákjaiért Alapítvány nyerte el, 2018 tavaszán. Projekt 2018.09.01-től 2019.08.31-ig tart.
Az Alapítvány magán alapítású, annak érdekében hozták létre, hogy étkezési hozzájárulás, utazási költség címen, kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő diákokat támogatni tudják . A Balassagyarmati Madách Kollégium Diákjaiért Alapítvány 1997- től közhasznú státuszt kapott.
A Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok” című (EFOP-1.8.5-17-2017-000385 kódszám) célja, hogy egészséges, illetve tradicionális táplálkozásra nevelje a fiatalokat, akik számára azért fontos az ilyen célú nevelés, mert az otthontól távol is el tudják sajátítani az egészséges, mégis tradicionális táplálkozás alapjait.
A projekt keretében víztisztításra alkalmas automaták kerülnek kiépítésre, valamint étkezőkonyha kerül kialakításra, a hozzá tartozó bútorzattal, háztartási gépekkel, eszközökkel felszerelve.
A beruházásokon túl számos program segítségével ismertetjük meg a diákokat a táplálkozással kapcsolatos főbb szabályokkal, javaslatokkal, ebben segítségükre Herczeg Szilvia dietetikus lesz.
Programjaink során a hagyományos palóc konyhát, a grillezés tudományát, szeretnénk megismertetni, valamint Balassagyarmat város főbb vendéglátóipari prominenseit, illetve a helyi termelőket és termékeiket bemutatni a diákoknak, (pl. lekvár, szörpkészítő, tejterméksajttermék, méz-mézkészítmény bemutató)
Vendégünk lesz egy helyi étterem séfje, valamint Balassagyarmat legismertebb mestercukrásza, ezen kívül még sokan mások.
Családi napokat, főzőversenyeket is rendezünk, és nem feledkezünk meg a testmozgás fontosságáról sem.
A pályázatban a diákok számára több háziversenyt is szervezünk : keresztrejtvényfejtő versenyt, receptíró versenyt, Gasztronómia és az irodalom kapcsolatának bemutatását, Ínycsiklandó illusztrációk rajzolását ételekről …
A pályázat eredményeképp szeretnénk elérni, hogy a tanulók egészségtudatossága fokozódjon, és megismerjék az egészségesen tradicionális étkezés főbb fogásait.

kuratórium vezetősége